Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Politisk vilde från Polen räddade SD i EU

Kristina Winberg
Kristina Winberg Foto: Fredrik Persson/TT

Sverigedemokraternas grupp i EU-parlamentet föll ihop tidigare i höstas – men har räddats av en avhoppad ledamot från ett extremt polskt parti. Partierna längst ut på högerkanten är fler än någon gång tidigare, men de är splittrade och grupperna instabila.

När Sverigedemokraterna efter EU-valet i maj valde politisk grupp i EU-parlamentet blev franska Front Nationals ledare Marine Le Pen rasande. Le Pen hade räknat med SD i den politiska grupp som Front National försökte bilda tillsammans med bland andra Geert Wilders från Nederländerna. SD:s nej bidrog till att Le Pen misslyckades med att bilda en grupp.

Sedan dess har SD inte haft kontakt med Front National.

– Vi hälsar på varandra – mer är det inte, berättar Kristina Winberg, en av SD:s två ledamöter i EU-­parlamentet.

– Man säger kanske hej, men vi har ingen kontakt med de grupplösa, förklarar Winberg.

I stället tycks SD hittills ha funnit sig väl tillrätta i EFDD, Europe for freedom and direct democracy, som domineras av det EU-kritiska brittiska partiet Ukips ledare Nigel Farage.

För att accepteras av Farage fick SD:s Kristina Winberg och Peter Lundberg skriftligt kritisera sitt partis historia. De försäkrade att de ”tar avstånd från alla former av rasistiska och extrema åsikter” och hävdade att SD i dag är ett ”moget socialkonservativt parti”.

Sedan blev SD:s ledamöter omfamnade av Farage.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, säger Kristina Winberg.

EFDD består av en spretig samling partier som har olika åsikter om mycket. Flera miljöaktivister hör till exempel till den italienska femstjärnerörelsen som också är med i EFDD och de har inte mycket gemensamt med SD.

– Nej, vi står närmare Ukip. Men alla förenas av EU-kritiken, hävdar Winberg.

Som politisk grupp får EFDD pengar och talartid. Men efter en uppgörelse mellan de tre stora partigrupperna – de konservativa, liberalerna och socialisterna – får SD:s grupp inga platser i ledningen för parlamentets utskott. Tidigare praxis var att alla som lyckats bilda grupp fick uppdrag i utskotten.

Partierna på yttersta högerkanten gick framåt i årets EU-val. De är fler än någon gång tidigare, men är alltså splittrade internt och isoleras av övriga.

Under ytan fortsätter också huggsexan som utbröt efter EU-valet, när partierna skulle bilda grupper och slogs om att få tillräckligt antal ledamöter.

Det leder till fortsatt instabilitet. I mitten av oktober lämnade den lettiska ledamoten Iveta Grigule EFDD, som därmed upplöstes.

Kort tid därefter återuppstod dock gruppen. EFDD räddades av Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz, en avhoppare från KNP, nya polska ­högerkongressen.

KNP var EU-valets uppstickare i Polen. Partiet betraktades tidigare som ett slags polsk teapartyrörelse som bland annat präglades av en extremt liberal inställning till statens roll.

Men KNP:s ledare Janusz Korwin-Mikke har också gjort sig ökänd genom en lång rad extrema och rasistiska uttalanden. Han har bland annat hävdat att kvinnor inte ska ha rösträtt och att det inte är bevisat att Hitler kände till Förintelsen. I EU-parlamentet har han redan straffats för rasistiska debattinlägg.

Till och med Geert Wilders anser att KNP är alltför extremt. I somras vara det polska partiet på väg att accepteras av Le Pen, men Wilders sade nej. ”Jag vill ha samarbete, men inte till vilket pris som helst”, förklarade han.

Nu har alltså SD:s grupp tagit emot en tidigare medlem i KNP. Hur går det ihop med viljan att hålla avstånd till de mer extrema partierna i EU-parlamentet?

– Han är ju avhoppare, en politisk vilde, svarar Kristina Winberg.

Men han kommer från ett parti vars ledare gjort en lång rad rasistiska uttalanden?

– Om han har sagt det som påstås skulle han inte passa i vår grupp, ­säger Winberg.

Fakta.
Grupplösa I

Längst ut på högerkanten finns partier som inga andra vill sam­arbeta med – till exempel grekiska Gyllene gryning och ungerska Jobbik.

Grupplösa II

Franska Front National, nederländska PVV, österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams belang och italienska Lega nord samarbetar i EAF, European alliance for freedom, men lyckades inte bilda en egen politisk grupp.

EFDD

Sverigedemokraterna ingår i EFDD, Europe for freedom and direct democracy, där EU-kritiska brittiska partiet Ukip är störst.

ECR

Dansk folkeparti och Sannfinländarna lämnade EFDD efter valet och ingår nu i ECR, European conservatives and reformists, som domineras av brittiska Tories.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.