Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Politiska motiv bakom mordförsök

Tre män har anhållits misstänkta för mordförsök i Malmö natten till söndagen. Flera personer skadades i ett bråk varav en har fått livshotande skador. Brottet har politiska motiv, enligt polisen i Skåne.

– Vi har fått in uppgifter om att det var politiska motståndare på de traditionella politiska utkanterna som drabbade samman, säger Calle Persson vid Skånepolisen.

Två män och två kvinnor i 20- till 30-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skär- och misshandelsskador efter ett bråk natten till söndagen i området Möllevången i Malmö. En av dem fick livshotande skador, men polisen är förtegen om vilken typ av skador mannen har.

– Det är inget vi vill lämna ut i det här skedet av utredningen. Han är förd från sjukhuset i Malmö till Lund och har genomgått en operation. Hans tillstånd är så pass allvarligt att vi inte har kunnat prata med honom, säger Marie Persson, presstalesperson på Skånepolisen vid 18-tiden på söndagen.

Vad som utlöste bråket var fortfarande oklart på söndagskvällen. Enligt en poliskälla ska minst två av de tre anhållna vara nazister. Bo Paulsson, inre befäl vid Malmöpolisen, bekräftar att det fanns höger- respektive vänsterextremister bland dem som slogs. 

– Det framkom i natt, men exakt vilka grupperingar det rör sig om får vi se senare. Det kan även ha förekommit personer utan några sådana kopplingar, säger Bo Paulsson.

Samtliga skadade är hemmahörande på vänsterkanten, enligt polisen. De tre anhållna männen som är misstänkta för mordförsök är i 25-årsåldern och sedan tidigare kända av polisen.

En halvtimme innan sammandrabbningen följde hade en feministisk demonstration i närheten avslutats, som arrangerades av den socialistiska aktionsgruppen Mangla samt Syndikalisternas ungdomsförbund i Malmö.

Polisen utreder om det finns någon koppling mellan 8 mars-demonstrationen och bråket.

Av de fyra skadade påträffades en i en lägenhet. Polisen utesluter därför inte att det finns fler brottsplatser. Polisen hörde flera inblandade under söndagen, men tills vidare är inga fler personer misstänkta.

På flera håll samlades man under söndagen för att manifestera mot det högerextrema våldet. I Stockholm deltog flera hundra personer på Söder­malm för att visa sitt stöd för de som skadades vid ­attacken.

På Möllevångstorget i Malmö fanns cirka 1.500 personer på plats och även i Göteborg var uppslutningen stor.

På måndagsmorgonen är läget fortfarande kritiskt för en av de fyra skadade.

– Den ena personen mycket allvarligt skadad. Vad som gäller för de andra tre vet jag inte i nuläget, säger Linda Pleym, pressinförmatör hos polisen i Malmö.

Vilka höger- och vänsterextrema grupper som ska ha varit inblandande i sammandrabbningen än ännu oklart. Under måndagen ska flera förhör hållas och en åklagare ska utses i ärendet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.