Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pollenchock väntar allergiker i år

I år väntar en riktig pollenchock för allgerikerna. Redan i veckan väntas halterna av al och hassel stiga rejält när värmen drar in över landet. ”Det är ett riktigt pollenår i år”, säger Agneta Ekebom, intendent på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

Den som reagerar på pollen får räkna med mer nysningar och kliande ögon än vanligt. Trädens blomning går i cykler och i år kommer det bli en riklig blomning. Säsongen inleds med alen och hasseln, som redan har börjat blomma, och i månadsskiftet april-maj är det dags för björken. Allergikernas fiende nummer ett.

– Det kan bli jättestora skillnader mellan ett år med låga halter och ett år med höga av pollen, framför allt när det gäller björk som kan ge tio gånger mer pollen under ett rikligt år, säger Agneta Ekebom.

Årets mätningar visar att pollen från al och hassel redan förekommer i hela södra Sverige. Hittills har det varit låga halter men det ovanligt varma vädret som väntas i mitten av veckan, med temperaturer uppemot 15 grader på vissa håll, kommer få blomningen att explodera.

– Då kommer alen att stiga till höga halter av pollen och även hasselns blomning kommer sätta fart. Men den ger inte så höga halter, säger Agneta Ekebom.

På pollenrapporten.se kan man se läget för hela landet och få dagliga rapporter från de 21 mätstationerna under pollensäsongen från mars till augusti. Pollenhalterna kan även laddas ner som en app.

Omkring var femte svensk beräknas lida av pollenallergi. Typiska symptom är nysningar, nästäppa, ögon och näsa som rinner och kliar. Våren är den värsta tiden då träden blommar, men pollensäsongen varar ända fram till sensommaren med gråbo som sist ut. Den mest intensiva gräsblomningen brukar infalla runt midsommar i södra Sverige.

Ett bra sätt att lindra symptomen från allergin är att skaffa medicin. Annat man kan göra är:
• Vädra inte.
• Städa ofta, men våttorka hellre än dammsug.
• Tvätta håret på kvällen. Då slipper du pollen på kudden.
• Träna inomhus.
• Duscha husdjuren.
• Häng inte ut tvätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.