Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Posten backar om SD-utskick

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Posten paketerade Sverigedemokraternas utskick som ”samhällsinformation” – och möttes av starka reaktioner. Nu ser företaget över sitt sätt att dela ut politisk information. ”Vi känner att det inte blev bra”, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord.

Ett folder märkt med ”samhällsinformation” och Postnords logotyp skickades i onsdags ut till alla svenska hushåll. Den som öppnade foldern upptäckte emellertid att den enbart innehöll material från ett enda parti; Sverigedemokraterna.

Sedan dess har Posten mött kritik både direkt och på sociala medier. Bland annat har det statliga företagets opartiskhet ifrågasatts.

– Vi är självklart partipolitiskt obundna. Vi får lära oss av det här och vi kommer se över hur vi delar ut samhällsinformation framöver, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord.

Den aktuella utskickstypen är ny sedan två veckor – och för en del mottagare var utskicket med SD:s valinformation det första man fått med det nya omslaget.

Enligt Postens nya rutiner ska material från myndigheter och partier skickas i en folder med nämnda ”samhällsinformation” på. Enligt Posten är det tänkt att flera olika aktörer ska finnas representerade i utskicket, vilket denna gång inte skedde.

Enligt Per Ljungberg var Sverigedemokraterna ensamt intresserade av att skicka ut material för onsdagen. Trots det ser man det som olämpligt att fortsättningsvis kombinera utskicken med enskilda politiska partier.

– Vi kommer fortsätta dela ut material från politiska aktörer så länge de håller sig inom lagens ramar, men vi kommer inte skriva ”samhällsinformation” på omslaget om bara ett parti finns med, säger han.

En del brevbärare har protesterat mot att dela ut Sverigedemokraternas utskick. Per Ljungberg framhåller att man från företagets sida inte lägger värdering i det material man levererar.

Enligt Postnord var det enbart i Skåne som Sverigedemokraterna fick sällskap i utskicksfoldern. Där fanns även liknande material från bland annat Moderaterna med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.