Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/postnordanstalld-atalas-misstanks-ha-stulit-paket-varda-25-miljoner-kronor/

Sverige

Postnordanställd åtalas – misstänks ha stulit paket värda 2,5 miljoner kronor

Foto: Bertil Ericson/TT

Mannen var anställd på Postnord – och misstänks samtidigt ha stulit 43 paket värda totalt drygt 2,5 miljoner kronor.

Han åkte fast när Postnord satte in övervakning mot honom.

– Det handlar om betydande belopp, säger åklagaren Magnus Pettersson.

Rätta artikel

Efter att allt fler paket försvunnit från ett band vid en postterminal i Malmö i höstas gillrade Postnord en fälla. Man riktade in sig på en anställd som åtskilliga gånger setts hämta paket vid det specifika bandet.

– Han greps genom de åtgärder som Postnord vidtog. Det var av avgörande betydelse för att vi skulle kunna frihetsberöva honom, säger åklagaren Magnus Pettersson.

Postnord bedrev spaning mot mannen och lät honom köra en skåpbil som hade övervakningskamera. Man upptäckte då att mannen struntat i att skanna av paket, som han sedan lämnat av på en plats i Malmö.

Han greps och har suttit häktad i flera månader, misstänkt för grov stöld. På torsdagen kom åtalet i Malmö tingsrätt. Enligt åtalet stal mannen 43 paket, värda totalt drygt 2,5 miljoner kronor. Det handlar om mobiltelefoner och annan elektronik. Hemma hos mannen hittades över 200.000 kronor i kontanter.

Han erkände till viss del men menade samtidigt att han genomfört stölderna på grund av hot från kriminella.

– Det finns uppgifter om att han ska ha blivit hotad, men uppgifterna har skiftat över tid, så vitt jag begriper. Jag har inte kunnat styrka något brott kring den person som han påstår ska ha hotat honom, säger Magnus Pettersson.

Utöver det åtalas en man för grovt häleri. Mannen kopplas enligt åklagaren via Facebook-konversationer med den anställde på Postnord.

– Han misstänks ha köpt det här godset och det finns omständigheter i utredningen som tyder på att godset sedan har sålts vidare.

Han förnekar brott och säger sig inte vara den personen som använt Facebook-kontot.

En stor del av de 43 paketen har polisen inte lyckats spåra.

– En del gods påträffades hos den som misstänks för stölden och en del hos den som misstänks för grovt häleri, säger Magnus Pettersson.