Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Prästen vägrar låta skollagen styra

Kyrkor som säger nej till skolavslutningar, och skolor som säger nej till kyrkan — två konsekvenser av skollagens religionsförbud. Men vissa gör som de alltid gjort. ”Skolinspektionen kommer inte åt mig”, säger kyrkoherde Ann-Louise Trulsson.

I Fridlevstad församling i Blekinge har skollagen retat gallfeber på Ann-Louise Trulsson. Lagändringen förra året kommer inte att ändra hennes upplägg av skolavslutningar.

– Jag gör som jag alltid gjort, alltså att jag inte håller välsignelsen i sin helhet.

Men hon tänker avsluta med orden "Gud välsigne er och ha en härlig sommar".

– Det är en välsignelse oavsett om man gör den till hälften eller fullt ut, säger undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Skolverket.

Det är okej att hålla skolavslutning i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner och den gemensamma samvaron. Trots att inga religiösa inslag får förekomma är det okej att sjunga psalmen "Den blomstertid nu kommer" eftersom den är förknippad med just tradition, enligt Skolverket. Att vistas i ett kyrkorum, fullt av religiösa texter och avbildningar, är också tillåtet. Trulsson tycker inte att skollagen är konsekvent.

– Borde vi inte kasta ut psalmböckerna eftersom barnen möts av trosbekännelsen om de öppnar dem?

Claes-Göran Aggebo tycker inte att kritiken är befogad.

– Tanken med bestämmelsen är att alla föräldrar oavsett tro ska kunna skicka barnen till skolan utan att riskera att bli påverkade när det gäller politik eller religion.

Kyrkorna vill sällan kompromissa med kyrkans budskap samtidigt som rektorer inte vill bryta mot lagen. Många skolor och kyrkor försöker ändå att samarbeta. I Hässleholms församling har kyrkoherden Bo Johansson skippat välsignelsen och kan därför ta emot elever för skolavslutning utan protester från Skolinspektionen. Han ordnar, som många andra församlingar, en frivillig sommarandakt direkt efter skolavslutningen för alla som vill sjunga in sommarlovet med psalmer och bli välsignade.

Om Ann-Louise Trulson gör som hon säger och yttrar "Gud välsigne er" på skolavslutningen riskerar kommunen att få Skolinspektionen i hasorna — något som kan resultera i tillsyn och vitesföreläggande.

– Rektorn har en pågående dialog med kyrkoherden och jag vill gärna se vad det landar i, säger Karlskronas grundskolechef Mats Dahl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.