Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Prinsessan Lilian har avlidit

Prinsessan Lilian har avlidit, enligt källor till Dagens Nyheter. Uppgiften har bekräftats av Hovet, som skriver på hemsidan att ”prinsessan Lilian har söndagen den 10 mars avlidit i en ålder av 97 år”.
 

Enligt pressmeddelandet ”somnade prinsessan stilla in under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm”. Man tillägger att prinsessan Lilian var gift med Prins Bertil, kungens farbror.

2010 tillkännagav Hovet att den då 95-åriga prinsessan Lilian led av alzheimers sjukdom. Hon kunde därför inte delta när kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel Westling den 19 juni samma år.

2006 var den sista gången som prinsessan Lilian deltog vid Nobelfestligheterna.

Hovets informationschef Bertil Ternert uppger att läkare hade varslat om att dödsfallet nalkades och att hela kungafamiljen fanns vid prinsessan Lilians sida när hon avled, även kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

– De anlände i går kväll. De avbröt sin vistelse i Schweiz och kom då till Stockholm och besökte prinsessan Lilian. Hela kungafamiljen var med de sista timmarna, säger Ternert.

Mellan klockan 08.00 och 08.10 på måndagsmorgonen kommer kyrkorna i centrala Stockholm att ringa.

– Det är en sorgeringning som kommer att äga rum då, enligt tradition, säger Ternert.

I övrigt uppger han att planeringen inför begravningen är i gång, men att inga detaljer ännu kan ges.

– Det återkommer vi med under de närmaste dagarna.

Kungafamiljen kommer också att släppa ett uttalande om dödsfallet, men när är ännu inte klarlagt, uppger Ternert.

Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Magasinet, understryker att Lilian var medlem av kungahuset.

– Även om hon inte var med på den offentliga scenen under den sista tiden så var hon en kunglig höghet och prinsessa av Sverige, säger han.

Det innebär, enligt Lundgren, att det finns ett protokoll att följa. Kistan ska ställas på lit de parade i Slottskyrkan i Stockholm och därefter följer en begravning med trolig närvaro av representanter för Europas kungahus, regeringar och riksdag, säger Lundgren.

– Sedan blir det kortege genom staden till begravningsplatsen vid Haga. Prins Bertil ligger där och hon kommer att vila vid hans sida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.