Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Prinsessan Madeleine gravid

Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Prinsessan Madeleine väntar barn tillsammans med Christopher O'Neill, uppger Hovet på sin hemsida.

Den blivande modern mår bra och födseln beräknas till i början av mars 2014, skriver Hovet. Paret gifte sig den 8 juni. Graviditeten kommer varken att påverka prinsessans Madeleines åtaganden under hösten eller hennes arbete för Childhood, står det.

Kort efter meddelandet om graviditeten började grattishälsningarna att rassla in på hovets Facebook-sida. Meddelandet lämnades också på engelska så att ingen skulle missa budskapet. Hovet säger att man inte har något mer att säga om graviditeten i nuläget.

”Chris and I are thrilled to let you know that we are expecting a baby for early March next year. We feel so blessed and can't wait to become parents!” skriver Madeleine på sin Facebook-sida.

– Jag tror att hon vill föda barnet i Sverige. Det blir en fin markering mot det land som hon i alla fall kommer från. Om hon födde utomlands tror jag att folket skulle ta illa vid sig, att människor skulle känna sig svikna på något sätt, säger hovexperten Sten Hedman.

Att förlossningen väntas ske nio månader efter bröllopsdagen säger han historiskt sett är är att betrakta som snabbt. Men 2013 är inte den sortens värderingar rådande och därtill har de blivande föräldrarna varit ett par och levt ett samboförhållande under lång tid, resonerar Sten Hedman.

– Blir det en pojke tror jag att morfar Carl Gustaf kommer att finnas med i namnet på något sätt. Om det blir en flicka tror jag på Lilian eftersom Madeleine stod prinsessan Lilian så nära. Det skulle vara en mycket vacker handling.

Den nu aktuella tronföljden kommer efter födseln att se ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och sedan hennes barn. Christopher O'Neill är utländsk medborgare. Om hans och prinsessan Madeleines eventuella barn blir enbart medborgare i USA kan barnet/barnen inte ingå i den svenska tronföljden.

Christopher O'Neill är också katolik. Om parets barn får en katolsk uppfostran kan det/de heller inte ta över den svenska tronen och detsamma gäller om barnet/barnen inte växer upp i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.