Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Prinsessan Madeleine har fött en dotter

Prinsessan Madeleine har fött sitt och Chris O´Neills tredje barn. Det bekräftar hovet. 

Barnet är en flicka som vid födseln vägde 3.465 gram och var 50 cm lång. 

– Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj och att Leonore och Nicolas har fått sitt efterlängtade syskon. De ser mycket fram emot att träffa sin nya lillasyster, säger herr O’Neill i ett pressmeddelande.

Nedkomsten inträffade på Danderyds sjukhus strax före klockan ett på natten mot fredag. 

Chris O’Neill var med på Danderyds sjukhus under hela förlossningen, står det i pressmeddelandet. 

Den lilla bebisen är en flicka som vid födseln vägde 3465 gram och var 50 cm lång. 

Både mamma och bebis mår bra. 

Hovet låter meddela att det inte blir någon presskonferens med anledning av nedkomsten. 

– De har bestämt sig för att inte hålla någon konferens den här gången, säger Margareta Thorgren som är informationschef vid hovet. 

Men redan på fredagen släpptes den första bilden på den lilla flickan och det var pappa Chris som stod för fotograferandet. 

Paret har sen tidigare fyraåriga prinsessan Leonore och prins Nicolas som är två och ett halvt år gammal. 

Statsminister Stefan Löfven skickade en hälsning till den nyblivna trebarnsfamiljen. 

– Jag vill framföra mina varmaste lyckönskningar till Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill som har blivit föräldrar igen. Stort grattis till hela familjen och särskilt till de nyblivna storasyskonen Leonore och Nicolas, säger Löfven i ett pressmeddelande.

På måndag den 12 mars, kommer Te Deum samt konselj att hållas med anledning av nedkomsten. 

Klockan 11.15 kommer kungen att informera regeringen om den lilla flickans titel, namn och tilltalsnamn. Detta sker i Kungliga slottet. 

Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungahuset: bröllop och dop, födelsedagar, jubileer eller andra högtidstillfällen. Den hålls normalt i Slottskyrkan. 

Hovet låter meddela att allmänheten kan lämna skriftliga gratulationer i Rikssalen i Kungliga slottet mellan klockan 13 och 16. 

På fredagen klockan 12 sköt Försvarsmakten salut på Skeppsholmen i Stockholm, Boden, Karlskrona, Göteborg och Härnösand, med anledning av den lilla flickans födelse. 

Den lilla nyfödda prinsessan blir nu nummer 10 i tronföljden. Först är kronprinsessan Victoria. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.