Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/prinsessan-madeleines-ska-inte-langre-tillhora-kungahuset/

Sverige

Madeleines barn och Carl Philips barn inte längre en del av kungahuset

02:01. Riksmarskalk Fredrik Wersäll: De kommer inte ha begränsningar i att ta anställning eller bedriva näringsverksamhet.

Prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset, skriver hovet i en kommuniké på sin hemsida. Beslutet innebär att de inte kommer att representera Sverige i officiella uppdrag och att de inte kan förväntas få sina levnadsomkostnader täckta av anslaget till hovet. 

Kungabarnbarnen kommer fortsatt att höra till den kungliga familjen, men beslutet att de inte tillhör kungahuset betyder att de inte har ställning som kungliga högheter och att de i framtiden inte förväntas åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen, skriver hovet i en kommunike.

Beslutet, som fattats av kungen, görs för att ”klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag”, skriver hovet.

Ewa Stenberg: Kungen föregriper riksdagen när han utesluter vissa prinsar och prinsessor ur kungahuset 

Prins Alexander (Hertigen av Södermanland), Prins Gabriel (Hertigen av Dalarna), Prinsessan Leonore (Hertiginnan av Gotland), Prins Nicolas (Hertigen av Ångermanland) och Prinsessan Adrienne (Hertiginnan av Blekinge) kommer dock även fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats av kungen. Dessa kommer dock inte att föras vidare i kommande generationer.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Magnus Isberg, statsvetare och expert på konstitutionen, kan beslutet ha en bakgrund i att riksdagen strävat efter att hålla ner apanaget till kungafamiljen.  

– Det kom ett beslut före förra valet om att man skulle titta över det här med apanagen. Det handlade väl om att man skulle sträva efter att minska på det, säger han till DN. 

Riksmarskalk Fredrik Wersäll menar dock att beslutet inte är en direkt följd av riksdagens arbete, uppger han under en presskonferens under måndagen, utan Kungahuset menar att det hela är en följd av en längre diskussion.

Under en presskonferens under måndagen beskrev riksmarskalken det som att barnen som berörs i praktiken kommer att ses mer som privatpersoner än kungligheter.

– De kommer att betraktas mer som privatpersoner och kommer inte ha begränsningar i att ta anställning eller bedriva näringsverksamhet. Det innebär också att de inte kan förväntas få sina levnadsomkostnader täckta av anslaget till hovet.

Enligt riksmarskalken har beslutet tagits emot väl av de berörda familjerna.

– Hela familjen har varit delaktig. De ser det som positivt att deras barns roll blir väldigt tydligt. De känner att det är ett naturligt beslut.

Senare på måndagseftermiddagen kommenterade prinsessan Madeleine och prins Carl Philips beslutet själva via sina Instagram-konton. 

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver prinsessan Madeleine.

Prins Carl Philip skriver att barnen kommer fortsätta att vara engagerade i sina hertigdömen samt att familjen ska hålla fortsatt fokus på sina härtefrågor:

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över.”

Politikern Robert Hannah (L) är en av riksdagsledamöterna som haft åsikter i frågan. Han ansåg i en motion att kostnaderna för kungafamiljen blivit för stora och borde bantas. Det hängde samman med att kungafamiljen gått från sex till tolv personer sedan 2010, skrev han.

”Det är orimligt att staten ska försörja en sådan stor kungafamilj när de har förmågan att försörja sig själva” skrev Robert Hannah i motionen. 

Ewa Stenberg: Kungen föregriper riksdagen när han utesluter vissa prinsar och prinsessor ur kungahuset