Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/prinsessans-estelles-skola-stangs-smittad-elev/

SVERIGE

Prinsessan Estelles skola stängs – smittad elev

Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.
Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Ledningen på Campus Manilla, den skola som prinsessan Estelle går på, har fattat beslut om att stänga skolan för elever, efter att en elev smittats med det nya coronaviruset.

På hovets hemsida framgår det också att kungaparets kalender är tom i två veckor, men det har inget med virusutbrottet att göra.

På onsdagskvällen gick ett mejl ut till föräldrar på grundskolan Campus Manilla på Östermalm om att en elev smittats med det nya coronaviruset, och att skolan därför håller stängt under torsdagen. Det bekräftar en källa för DN.

Enligt skolans rektor Carina Hagström-Bergh, som står som avsändare, stängs skolan i väntan på att man fått råd från Smittskydd Stockholm om hur man ska agera. Alla elever som varit i drabbade områden uppmanades redan innan skolan stängde att stanna hemma.

En förälder säger till DN att det känns lite läskigt att smittan spridits på Manilla, men att skolan har agerat snabbt.

– Skolan har hållit föräldrar och barn informerade kontinuerligt och jag upplever att de hanterar situationen väl. Vi hoppas att den elev som blivit smittad mår så bra det går.

Även hovet bekräftar för DN att prinsessans skola är stängd, samt att det inte är Estelle som är smittad.

Uppgifter om att kungaparets officiella kalender var ”rensad i två veckor” har lett till spekulationer kring om det har något med coronautbrottet att göra, men det dementeras av hovmarskalken Fredrik Wersäll.

– Det har inget med coronavirus att göra. I kalendern tar man upp officiella åtaganden, och under en lång tid har den här perioden varit fredad från officiella åtagande, dels på grund av vårt interna arbete, dels på grund av privata åtaganden, säger han.

Hovet följer myndigheternas råd och synpunkter angående virusutbrottet, och utfärdar interna föreskrifter för hur de anställda ska agera.

– Självklart diskuteras det även med kungafamiljen, som är mycket lyhörd för den här typen av information.

Hovet kommenterar dock inte vilka övergripande åtgärder som införts.

– Vilka bedömningar som görs beträffande enskilda resor får vi kommentera i det sammanhanget. Men med hänsyn till statschefens funktion så följer vi utvecklingen mycket noggrant, säger Fredrik Wersäll.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt