Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pris på kattdödarens huvud

Illustration: DN/Google Maps

16-åringen som erkänt att han dödat katter i Högsbo har fått ett pris på sitt huvud. På Flashback och andra internetforum framförs flera hot mot pojken och hans familj.

På internetforumet Flashback är tongångarna mot den misstänkte 16-åringen oförsonliga. ”Förvänta dig besök KRÄK!”, ”Han är uppspårad, gripen och har erkänt. Räcker det?” och ”Hoppas att han får lida mycket tills den dag han hamnar i helvetet” stod det bland annat innan inläggen raderades på lördagen.

Någon användare frågade sig om man skulle dömas för anstiftan om man skriver ”genuina bilder på [den misstänkte] med uppskuren mage köpes; 150k”. Även i andra trådar på Flashback och andra sociala medier riktas hat och hot mot såväl den misstänkte som hans familj.

För två månader sedan hittades två dödade katter i Högsbo med bara ett par dagars mellanrum. Oro och skräck spreds bland boende i området som skulle drabbas flera gånger till.

Först på torsdagen kunde en 16-åring gripas och anhållas misstänkt för djurplågeri.  Pojken har erkänt alla nio fall som polisen utreder och enligt kammaråklagare Madeleine Berndt Stragnér finns ”annan bevisning” som styrker hans erkännanden.

Precis som polisen har misstänkt bor 16-åringen i området och han har utfört dåd i alla riktningar från sitt hem. Hans advokat, Göran Franzén, säger att han inte känner till hoten som riktats mot klienten.

– Det här är nyheter för mig och jag har talat med såväl honom som hans anhöriga så sent som på fredagskvällen och det är inget som nämnts, säger Göran Franzén.

Anhållan gäller djurplågeri från november 2011 till i onsdags, men redan sommaren 2008 påträffades en dödad katt i området. Då hittades djuret bakom Ica Nära, men någon gärningsman greps aldrig.

Polisen har fått stor hjälp av en grupp kattvänner som engagerat sig efter att ha träffats på internetforumet Flashback. Gruppens uppgifter gör gällande att ytterligare två katter hittades dödade året därpå respektive 2010, ett drygt år före tidsperioden som förundersökningen avser.

Karta över kattdåden i Högsbo

1. Den 21 november 2011 skars katten Monikas buk upp. Monika, som togs till veterinär, är det enda kända fallet där katten överlevt en attack.

2. En död katt hittas i ett soprum i augusti 2012 på Lantmilsgatan.

3. 9 mars 2013: Någon eller några hittar en död katt i ett träd på Julianas gård, lägger den på en pakethållare och kontaktar polis.

4. Den 12 mars, tre dagar efter den senaste kattdöden, hittas katten Birk död i en låda på Julianas gård. Den här gången har katten en tecknad smiley på en post it-lapp fäst på sig.

5. Fem dagar senare och 200 meter längre bort görs nästa fynd i skogen söder om Växelmyntsgatan. Det handlar om inälvor och därför är det inte säkert fastställt att det rör sig om en katt.

6. Den 21 mars hittas katten Leia död vid Riksdalergatan.

7. Ännu en katt, Raffe, påträffas död vid Riksdalergatan den 8 april.

8. Den 21 april hittas ytterligare en död katt vid Riksdalergatan.

9. En död katt upptäcks på natten till den 1 maj utanför en port på Saxofongatan, men polisen tror att dådet utförts på Pennygången som markerats på kartan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.