Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pristagare gav svarta hål ”kött på benen”

Nya zeeländaren Roy Kerr och britten Roger Blandford gav skelett och kött på benen till hur roterande svarta hål fungerar. Ryss-amerikanen Yakov Eliashberg leder utvecklingen inom matematiken bakom bland annat strängteorin. Nu får de årets Crafoordpris.

I dag, torsdag, meddelar Kungliga Vetenskapsakademien att årets Crafoordpris i astronomi går till Roy Kerr och Roger Blandford, och årets pris i matematik till Yakov Eliashberg.

Roy Kerr, som är pensionerad professor från universitetet i Canterbury i Nya Zeeland, och Roger Blandford, professor vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, har visat vilka egenskaper roterande svarta hål har och vilka konsekvenser det får.

– Matematikern Roy Kerr kunde i sin ungdom ge oss skelettet till teorin om de svarta hålen, och astrofysikern Roger Blandford satte kött på skelettet. På det sättet fick vi en varelse som går själv, en modell som verkligen fungerar, säger Bengt Gustafsson, professor emeritus i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet.

Svarta hål är så tunga och har så stark dragningskraft att inte ens ljuset kan lämna dem. Roy Kerr var den förste som räknade ut hur rymden ser ut runt ett svart hål som roterar.

Roger Blandford byggde vidare på teorin, och har visat hur roterande svarta hål fungerar som en motor till radiogalaxer och så kallade kvasarer, alltså unga galaxkärnor som lyser flera hundra gånger starkare än vanliga galaxer.

Matematikpristagaren Yakov Eliashberg är också professor vid Stanford. Han har gjort avgörande insatser inom ett område som kallas sympletisk geometri och som är mycket viktigt för olika delar av fysiken, bland annat strängteorin.

– Han har varit den ledande figuren i nästan 30 år, och bidragit till att göra området väldigt centralt för den matematiska forskningen, säger Tobias Ekholm, professor i matematik vid Uppsala universitet.

Symplektisk geometri kan till exempel användas för att beskriva hur partiklar rör sig, som i ett koordinatsystem som både visar var partiklarna befinner sig och vilken hastighet de har.

– Yakov Eliashberg är en geometrisk matematiker som nästan ser matematiken visuellt. Hans största styrka är förmågan att hitta rätt geometri och rätt matematiska nycklar, säger Tobias Ekholm.

Fakta.6 miljoner i prissumma

Instiftades 1980 av Holger Crafoord, grundare av företaget Gambro, och hans maka Anna-Greta Crafoord.

Priset vill belöna och uppmuntra grundforskning inom områden som hamnar utanför Nobelpriset.

Vart tredje år går priset till astronomi och matematik, vart tredje till geovetenskap och vart tredje till biovetenskap. Priset kan också gå till forskning om sjukdomen polyartrit (ledgångsreumatism), som Holger Crafoord själv led av.

Prissumma är sex miljoner kronor per pris. Källa: KVA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.