Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/privatlakare-far-ersattning-for-digital-vard-ska-minska-risken-for-coronasmitta/

Sverige

Privatläkare får ersättning för digital vård – ska minska risken för coronasmitta

Nu ska tillgången på vård öka genom flera digitala vårdkontakter.
Nu ska tillgången på vård öka genom flera digitala vårdkontakter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Omkring tusen privatläkare och fysioterapeuter får nu tillfälligt ersättning för digitala vårdkontakter. Syftet är att minska risken för coronaspridning. Enligt SKR kommer det att göra vården mer tillgänglig.

– Många patienter har dragit sig för att gå på kontroller, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Privatläkare och fysioterapeuter får redan ersättning för fysiska vårdkontakter enligt den så kallade nationella taxan, pengar som kommer från regionerna men regleras av staten.

Nu har regeringen beslutat att tillfälligt ge ersättning även för digitala vårdkontakter för att minska antalet icke nödvändiga fysiska vårdbesök. Detta för att undvika smittspridning av nya coronaviruset.

”Digitala vårdlösningar som finns tillgängliga bör just nu nyttjas i största möjliga mån”, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Ändringen är tillfällig och gäller fram till den 31 december i år. Cirka 1.000 privatläkare och fysioterapeuter berörs, men inga stora bolag. 

Det är upp till varje region att besluta om de vill använda sig av möjligheten, men Sveriges kommuner och regioner (SKR) välkomnar beslutet. 

– Vi har väntat på att det här skulle komma. Det är en sak som har önskats från läkare och fysioterapeuter. Det är ganska mycket restriktioner kring den här ersättningsmodellen, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation. 

Hon menar att ersättningen kommer att göra vården mer tillgänglig för patienterna. Tidigare har vårdgivarna dragit sig för att skaffa den utrustning som krävs för att erbjuda digitala vårdbesök, eftersom de ändå inte fått ersättning för dem. 

– Det är inte bara att skaffa Zoom eller Facetime, man måste även ha ett system så att patienten kan identifiera sig, till exempel genom bank-id.

Marie Morell menar att det är viktigt för vården att kunna erbjuda digitala vårdbesök i coronatider. 

– Många av de här läkarna och fysioterapeuterna har patienter som är i en riskgrupp, 70 plus, och de har dragit sig för att gå på kontroller. 

Men alla patienter kommer inte att kunna utnyttja tjänsterna, menar hon. 

– Det kanske inte är jättelätt att gå på gynekologbesök digitalt. 

Enligt SKR väntas de nya reglerna träda i kraft ganska omgående. Nu ska SKR och de fackliga organisationerna ta fram förslag till ersättningsnivåer.

Läs mer: 

Självtest för personer med covid-19-symptom

Kraftig utökning av hembesök – Sahlgrenska ger cancerpatienter vård utanför sjukhuset