Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Problem med politiska nämndemän”

Martin Kinnunen med advokaten Thomas Olsson.
Martin Kinnunen med advokaten Thomas Olsson. Foto: Roger Turesson

Alla nämndemän som dömer i målet där SD-riksdagsledamoten Martin Kinnunen hotas av fängelse kommer från rödgröna partier. Det visar att dagens system för att utse nämndemän måste avskaffas, anser professor Mårten Schultz.

– Problemet med att vi har partipolitiskt rekryterade nämndemän är ständigt närvarande. Men det blir extra tydligt när den åtalade är partipolitiskt anknuten, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Han tillhör kritikerna mot det system som innebär att de åtta riksdagspartierna i förhållande till storlek nominerar nämndemän till landets domstolar. Till varje mål lottas vilka nämndemän som ska döma tillsammans med domaren i målet.

– Det är ett automatiserat system som inte tar hänsyn till partitillhörigheten. Vi gör däremot en vanlig jävsprövning, säger Anders Larsson, ställföreträdande chefsrådman på Södertörns tingsrätt.

Han är domare i målet mot SD-riksdagsmannen Martin Kinnunen och den tidigare partikassören Per Björklund.

På fredagen klockan 11.00 meddelas domen i målet där Kinnunen, tidigare pressekreterare i Sverigedemokraterna, står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Kinnunen hotas av fängelse, vilket också kan leda till att domstol kan tvinga honom att lämna riksdagen.

Domen i tingsrätten beslutas av chefsrådmannen och de tre nämndemän som har lottats till målet: Mats Wikman, som nominerats av Miljöpartiet, Annacarin Wallin, Vänsterpartiet, och Stavros Rasinas-Tsakos, Socialdemokraterna.

– Det finns en koppling till partiet i målet. Men även om det hade handlat om olovlig körning är det ett problem att domstolen består av hans politiska meningsmotståndare, anser Mårten Schultz.

Martin Kinnunen vill inte låta sig intervjuas av DN före domen.

I ett sms kommenterar han det faktum att samtliga nämndemän kommer från rödgröna partier så här:

”Det var onekligen en spännande sammansättning.”

Kinnunens advokat Thomas Olsson anser dock inte att partifärgen spelar in.

– Jag har inga synpunkter på vilken partifärg nämndemännen haft i det här målet. Den fråga som har prövats har inte någon politisk anknytning, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.