Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/problemhuset-fick-nytt-liv-med-de-boendes-hjalp/

Sverige

Problemhuset fick nytt liv med de boendes hjälp

Bild 1 av 6 Mariwan Hussein blickar ut över den nyrenoverade fastigheten.
Foto: Peter Claesson
Bild 2 av 6 ”Bananhuset” har fått sitt smeknamn från den svängda formen.
Foto: Peter Claesson
Bild 3 av 6 Trots att en renovering behövdes har man låtit äldre konst vara kvar i trapphuset.
Foto: Peter Claesson
Bild 4 av 6 För att sovrummet ska kännas större och luftigare har man flyttat ut balkongen ur rummet.
Foto: Peter Claesson
Bild 5 av 6 Lisbeth Jakobsson, ombyggnadssamordnare på Familjebostäder.
Foto: Peter Claesson
Bild 6 av 6 Fasaden är färggrann.
Foto: Peter Claesson

GÖTEBORG. Skadegörelse, social problematik och ett bristande underhåll. Framtiden för det så kallade bananhuset i stadsdelen Bergsjön såg dyster ut. Men med hjälp av hyresgästerna lyckades Familjebostäder vända fastigheten som var i fritt förfall. Nyss blev den nominerad till årets bygge.

Rätta artikel

Det doftar apelsiner i lägenheten. Mariwan Hussein har dukat upp ett stort fruktfat på köksbordet. 

– Det är mycket finare i huset efter renoveringen, säger han. 

När Familjebostäder renoverade fastigheten på Tellusgatan, även kallad bananhuset, som har fått sitt smeknamn från den svängda formen, tog hyresgästen Mariwan Hussein emot nyheten med glädje. 

– Det kändes befriande eftersom vi hade problem med avlopp och ventilationen, dessutom var det kallt i lägenheten eftersom fönstret inte var tätt, säger han. 

Tillsammans med sin fru och deras tre barn har han bott i fastigheten sedan 2010. Men bostadshuset, som byggdes under miljonprogramseran, kunde ha varit nedrivet vid det här laget. 

Av 169 lägenheter var ungefär 20 procent obeboeliga före renoveringen. Läckande vattenrör, otäthet i fasaden och vandalisering av trapphusen präglade fastigheten. Vart fjärde badrum hade fuktskador och byggnaden blev dessutom inte godkänd vid Obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Totalt var huset på Tellusgatan det sämsta i bolagets hela bestånd. 

– Vi tittade på flera alternativ till åtgärder och det mest drastiska var att riva hela fastigheten, säger Sara Hamon, fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder.

Trots att huset krävde en total renovering beslutade bostadsföretaget att bevara fastigheten. Det kändes oförsvarbart att riva bostäderna när det råder bostadsbrist, enligt Sara Hamon. Likaså ville flera av barnfamiljerna bo kvar i huset. 2014 kickade totalrenoveringen igång, ett viktigt mål var att få med alla hyresgäster i arbetet. Därför knackade bland andra Lisbeth Jakobsson, ombyggnadssamordnare, dörr under början av projektet. 

– Hyresgästerna ser så mycket mer än vad vi gör och vet vad som behöver åtgärdas. Jag tror inte att renoveringen hade gått så pass bra som den har gjort om vi inte hade fört en dialog med de inneboende, säger Lisbeth Jakobsson.  

– De starka färgerna på den nya fasaden är tänkta att följa husets svängande form. Därför börjar färgskalan i rött för att sedan glida över i en ljus, beige och gul ton. Till sist slutar den i grå och svart på den låga gaveln av huset, säger Anna Martvall, handläggande arkitekt, på Oki doki arkitekter. Foto: Peter Claesson

Bland annat har hyresgäster fått komma med förslag på hur den anslutande utemiljön ska renoveras. Tellusgatan ligger i Bergsjön, vilket räknas som ett av 16 områden i Sverige som är särskilt utsatta. Bland annat får 25 procent av områdets familjer långvarigt ekonomiskt bistånd, likaså har det funnits problem med brottslighet. 

Många hyresgäster har vittnat om att de kände sig otrygga i trapphuset. Eftersom det förekom vandalisering i entréerna var en del oroade över att bli överfallna. Efter renoveringen har man öppnat upp entréerna vilket ska göra det möjligt för hyresgästerna att se rakt igenom korridoren. 

Helene Karlsson arbetar som bovärd för Familjebostäder. Hon tycker att området har ett oförtjänt dåligt rykte. Brottsligheten i Bergsjön har också minskat sedan fem år tillbaka, enligt Polisen. 

- När jag började arbeta i området var jag rädd eftersom jag trodde det var farligt att vistas här, men ju längre jag har varit här desto mer har jag insett att det är helt fantastiska människor som bor här, säger hon. 

Förnyelsen av Bananhuset har varit en viktig del av arbetet med att lyfta Bergsjön från statusen som utsatt område. Att de boende själva varit engagerade i satsningen har haft stor betydelse.

– Jag tror att det är ett större samarbete mellan hyresgästerna nu när fastigheten har blivit fräschare. Man vill bevara den känslan, därför passar grannar mer på varandra och är noga med att ingen slänger sopor i trapphuset, säger Helene Karlsson. 

I samband med renoveringen såg bostadsbolaget också chansen att minska energianvändningen.

Men en total renovering är inte kostnadsfri. Flera av hyresgästerna har fått hyreshöjningar efter renoveringen.  

– Hyran har höjts mycket, men jag och min fru arbetar vilket innebär att vi klarar oss ekonomiskt, dessutom finns det inte så mycket att göra åt den saken, säger Mariwan Hussein. 

Familjebostäder har också tagit fram en nioårig hyrestrappa för att undvika att hyreshöjningarna blir allt för stora. 

I samband med renoveringen såg bostadsbolaget också chansen att minska energianvändningen. Tidigare hade huset högst förbrukning inom Familjebostäders bestånd. Eftersom majoriteten av lägenheterna bebos av mer än en familjemedlem kan det vara en förklaring. Att fastigheten hade problem med drag kan också vara en bidragande faktor. 

Med hjälp av individuell mätning och debitering av vatten hoppas bolaget kunna minska på energianvändningen. Bland deras övriga fastigheter har samma åtgärd bidragit till en minskad användning på ungefär 15 till 30 procent. 

– Framför allt är det för miljöns skull, men det finns också en rättviseaspekt i frågan. Normalt sett ingår varmvatten i hyran vilket innebär att alla får betala oavsett om en person använder betydligt mer varmvatten än en annan hyresgäst, säger Sara Hamon. 

Sara Hamon, fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder. Foto: Peter Claesson

Hon berättar att hyresgästernas reaktioner har varit blandade. Medan en del hyllar initiativet är vissa skeptiska till att mäta vattenförbrukning. Men genom att sprida information om hur man som hyresgäst kan spara på vatten tror hon att beslutet på lång sikt kommer att uppskattas. En grundförbrukning på varmvatten ingår i hyran och utifrån den får hyresgäster antingen påslag eller avdrag från sin hyra. 

– Det viktigaste för mig i livet är barnen och att de mår bra. Renoveringen har framför allt varit rolig för dem eftersom fler barnfamiljer fortsätter flytta in här, säger Mariwan Hussein och blickar ut över lekplatsen utanför fönstret. 

Läs mer om bostadsmarknaden