Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/professor-begarde-ut-kollegors-mejl-inte-grundlagsbrott-enligt-jk/

Sverige

Professor begärde ut kollegors mejl – inte grundlagsbrott enligt JK

Professorn som begärt ut mejl mellan universitetsanställda och journalister har inte brutit mot grundlagen, bedömer Justitiekanslern. Foto: Tomas Ohlsson

En professor vid Göteborgs universitet ska ha begärt ut e-post från sina kollegors konton. Bland dessa fanns mejl till journalister, vilket fick en kollega på universitetet att anmäla professorn för brott mot grundlagen. Justitiekanslern lägger nu ner ärendet. 

Enligt tryckfrihetsförordningen som är inskriven i svensk grundlag har alla rätt att, med vissa undantag, förmedla uppgifter till journalister. Det är inte tillåtet för myndigheter eller andra så kallade allmänna organ att efterforska vem som lämnat informationen. Däremot har alla privatpersoner rätt att begära ut så kallade allmänna handlingar, dit mejl till och från universitet och andra myndigheter räknas. Om handlingarna bedöms innehålla känsliga uppgifter kan de sekretessbeläggas och därmed inte lämnas ut. 

När Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, upptäckte att stora mängder e-post från hans och flera andra anställdas konton begärts ut med professorskollegan Michael Olausson som avsändare anmälde han händelsen till Justitiekanslern

– Jag blev väldigt förbannad när jag förstod hur det låg till, sade han då till DN. 

Enligt Christian Munthe hade Michael Olausson brutit mot efterforskningsförbudet, eftersom det bland mejlen som lämnats ut fanns ett antal som skickats mellan Christian Munthe och en tysk vetenskapsjournalist. 

Justitiekanslern har dock valt att lägga ned ärendet utan att inleda en förundersökning. Beslutet grundas på att professor Michael Olausson inte antas ha agerat som representant för universitetet i samband med att mejlen begärdes ut. 

Lisa Nilheim, som är föredragande jurist på Justitiekanslern, säger att två grundlagsskyddade rättigheter aktualiseras i fallet. 

– Rätten att ta del av allmänna handlingar är också grundlagsskyddad, vilket man måste ta hänsyn till, säger hon.

Enligt Lisa Nilheim är det inte självklart vem som anses företräda det allmänna. 

– I vissa fall är det svårt att hålla isär person från ämbete. Man får göra en helhetsbedömning. I det här ärendet bedömde man att personen agerat i egen sak, säger hon. 

Christian Munthe säger att han anmälde han händelsen för att få klarhet i vad som gäller. Han säger att rätten att begära ut mejl från universiteten kan utgöra ett kryphål i lagen om efterforskningsförbud. En anställd som inte bedöms företräda myndigheten skulle kunna begära ut mejl till och från journalister och sedan förmedla informationen till en chef, menar Christian Munthe.

– Det här är en mekanism som försvagar grundlagsskyddet, säger han. 

DN har sökt Michael Olausson för en kommentar. 

Läs fler artiklar från Göteborg här