Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Professors bok om Quick stoppas

Foto: Claudio Bresciani/TT

Psykologiprofessor Sven Å Christianson stoppas från att använda sin Quick-bok – ”I huvudet på en seriemördare” – i undervisningen. ”Det är sant att frågan har varit uppe i institutionsstyrelsen, men protokollet är ännu inte justerat”, säger prefekten Ann-Charlotte Smedler till DN.

Det är Aftonbladet som avslöjar att psykologiska institutionen vid Stockholms universitet beslutat att boken inte längre ska användas som kurslitteratur.

Minnesforskaren Sven Å Christanson var åklagarens expertvittne under rättegångarna mot Thomas Quick, som i dag heter Sture Bergwall. I domstolen vittnade han om att Quicks minnesbilder av en serie mord byggde på verkliga händelser.

Sture Bergwall har sedan dess frikänts från de åtta mord han fälldes för. Journalisten och författaren Dan Josefsson riktar i sin nyutkomna bok, ”Mannen som slutade ljuga”, hård kritik mot Sven Å Christanson. Han säger att det var ”på tiden” att Christiansons bok plockas bort från kurslitteraturen.

– Han är den som svikit sitt uppdrag mest av alla i Quick-skandalen. I sin egenskap av professor i psykologi har Sven Å Christanson gett auktoritet åt synnerligen galna idéer, säger Dan Josefsson.

Han hävdar i sin bok att Sven Å Christanson tillhörde en skara personer som blint lyssnade på psykoanalytikern Margit Norell. Hon var anhängare av den så kallade objektrelationsteorin och hade stort inflytande på hur terapin på Säter såg ut. Det är hon som skapat ”seriemördaren Thomas Quick”, enligt Josefsson.

Dan Josefsson tycker inte att det räcker med att plocka bort Christansons bok ur kurslitteraturen utan vill se professorn avskedad.

– Christanson är inte lämplig att vara professor på Stockholms universitet, säger han.

Nationalkommittén för psykologi tog nyligen upp såväl Josefssons bok som Christiansons roll i Quick-utredningarna vid sitt sammanträde. Kommittén överväger att gå ut med ett gemensamt uttalande om psykologins roll i Quick-härvan, skriver Aftonbladet.

DN har sökt Sven Å Christianson för en kommentar.

Institutionsstyrelsens protokoll ska justeras i början av veckan.

”I huvudet på en seriemördare”

• Sven Å Christiansons bok bygger på fallstudier och intervjuer med gärningsmän till grova sexualbrott och våldsbrott.

• Författaren är en av de mest kända rättspsykologerna i landet och han har intervjuat de flesta av landets grövsta brottslingar som benämns som seriemördare.

• Han har i flera år varit verksam som expert och hjälpt polisen med så kallade gärningsmannaprofiler. Han är också ofta anlitad vid förhör med dessa gärningsmän.

Källa: Norstedts.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.