Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Prognos: Februari ännu bistrare

Vinterkylan behåller greppet. Februari blir rent av ännu kallare än januari, om man får tro en ny långtidsprognos.

Efter en kall decembermånad i landet hade vi ett milt mellanspel från jul och en bit in i januari. Men sedan kom snön och kylan tillbaka med besked.

Och det är inte slut än, om man får tro den senaste långtidsprognosen från amerikanska väderföretaget WSI, som kommer med uppdaterade långtidsprognoser en gång i månaden. Februari blir ”mycket kallare än normalt” i Norden, tror WSI.

”Framöver visar alla objektiva data på en mycket kall återstod av vintern i den nordiska regionen och nordvästrra Ryssland, eftersom en atmosfärisk blockering återkommer och ger plats för ett mycket kallt arktiskt högtryck och bestående torrt väder över dessa områden”, säger företagets chefsmeteorolog Todd Crawford.

WSI trodde ursprungligen på en ganska mild eller normal vinter i norra Europa men ändrade sin prognos sedan man sett indikationer på en allt tydligare ”negativ NAO”. När den nordatlantiska oscillationen, som det heter, är i en negativ fas blockerar högtryck mildluften på Atlanten från att ta sig in över Nordeuropa.

Väderprognoserna för de närmaste dagarna talar om att det blir lite mildare i nästa vecka, men enligt klart.se, som gör tvåveckorsprognoser, kommer de tvåsiffriga minusgraderna tillbaka till södra Sverige, åtminstone nattetid, några dagar in i nästa månad.

WSI:s långtidsprognos säger att det kalla vädret dominerar även över brittiska öarna och Spanien, medan resten av Medelhavsområdet och Centraleuropa får högre temperaturer än normalt i februari.

Även i mars tror företaget på vinterkyla i Nordeuropa, men sedan vänder det. I april – hur meningsfullt det nu är att göra en så avlägsen prognos –antas det bli varmare än normalt i hela Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.