Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Prognosen fel – tusentals fler behöver hjälp

Sverige kommer i år att ge skydd åt fler flyktingar än vad myndigheterna räknat med. Prognosen på 61.000 asylsökande spricker – nu räknar Migrationsverket med 70.000–80.000 asylsökande.

Kommunernas ovillighet att ta emot flyktingar gör att Migrationsverket måste upphandla tusentals extraplatser till en merkostnad av runt en miljard kronor i år.

Generaldirektör Anders Danielsson riktar hård kritik mot kommuner som vägrar ta emot flyktingar – och mot kommunalrådens anti-invandringsretorik.

Just nu ökar antalet människor som söker skydd i Sverige kraftigt. Enbart i förra veckan ansökte 2.100 människor om asyl.

Fortsätter ökningen kan rekordet från 1992 slås, då Bosnienkrigets fasor drev upp antalet asylsökande till 84.000.

I april bedömde Migrationsverket att antalet asylsökande i år skulle bli 61.000. Den 23 juli offentliggörs nästa prognos. Den kommer att skrivas upp kraftigt.

Migrationsverket tänker sig nu att 70.000–80.000 människor kommer att söka asyl i Sverige före årsskiftet. Siffran kan bli högre: den våldsamma utvecklingen i Irak skapar osäkerhet.

Syrienkriget är huvudorsaken till att de asylsökande blir fler. Irak och andra konflikthärdar driver också upp antalet. Inte sedan andra världskriget har så många människor i världen varit på flykt: 51,2 miljoner, enligt FN.

Drömmen om Sverige lever starkt hos många flyktingar. Tyskland räknar med 200.000 asylsökande i år, jämfört med 130.000 i fjol. Sett till landets invånarantal är det dock betydligt färre än i Sverige. Ännu färre söker skydd i våra grannländer. Danmark tror på 6.000 asylsökande i år – ungefär lika många som söker asyl i Sverige under en månad.

– Vi kan känna oss stolta över att många söker sig till Sverige. Det är ett bra land vi lever i. Här blir man mottagen på ett bra sätt. FN:s flyktingorgan UNHCR säger att vi är bäst i världen och det betyder något, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

De flesta asylsökande kommer från Syrien och Eritrea: två länder där situationen är så allvarlig att sökande därifrån efter individuell prövning nästan alltid får uppehållstillstånd.

I Eritrea – där svensk-eritreanske Dawit Isaak hållits inspärrad sedan 2001 utan rättegång – ses flyktingar som brottslingar och landsförrädare.

I Syrien rasar inbördeskriget sedan tre år tillbaka. 160.000 människor har dödats. Nära tre miljoner Syrienflyktingar finns i grannländer som Libanon och Turkiet. Knappt hundratusen har lyckats ta sig in i det stängda Europa, ofta efter en livsfarlig båtfärd över Medelhavet.

Migrationsverket beslutade i höstas att syrier som tar sig hit ska få permanenta uppehållstillstånd. Verkets anställda arbetar nu även på lördagar och söndagar för att hinna med handläggningen.

Ett stort problem för verket är svårigheten att hitta kommunplatser till människor som fått uppehållstillstånd – alltför många svenska kommuner säger nej till flyktingar. Migrationsverket tvingas upphandla dyra, tillfälliga bostäder.

Runt 11.000 flyktingar med uppe- hållstillstånd bor kvar i rum som hyrs av Migrationsverket. Merkostnaden för extraplatser beräknas bli runt en miljard kronor under 2014.

– De pengarna kunde användas till annat, exempelvis till att bygga bostäder, säger Anders Danielsson.

Han pekar på ett glapp mellan rikspolitiken och kommunpolitiken. Medan riksdag och regering understryker vikten av att värna asylrätten, så låter det ibland annorlunda på lokal nivå. Anders Danielsson tycker sig höra anti-invandringsretorik från flera kommunalråd.

– Det hätska tonläget är anmärkningsvärt. Vi hör berättelser om bomber, avrättningar och tortyr. Då känns det absurt att höra svenska kommunalråd prata om ”sovjetfasoner” och ”övergrepp”. Hur kan det vara ett ”övergrepp” att ge dem som söker skydd tak över huvudet?

Förra året sökte drygt 54.000 personer asyl i Sverige. Det var då en ökning med 24 procent från 2012 och en fördubbling jämfört med 2011.

Anders Danielsson ser ingen avmattning under 2015 och 2016.

– Boendefrågan bekymrar mig. Det håller inte att vissa kommuner tar hela ansvaret medan andra i princip säger ”gärna asylsökande men inte just här”.

Generaldirektören överväger om Migrationsverket ska köpa in och äga egna boenden för att slippa betala så mycket till utomstående.

– Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder. Jag tror att fler måste tänka utanför boxen om vi ska klara detta på ett bra sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.