Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Protest mot invandring i Torneå

Foto: Jyrki Nikkilä/Lehtikuva

Ett hundratal personer samlades på lördagen i finländska Torneå för att demonstrera mot invandringen. Deltagarna bildade en mänsklig mur vid gränsen mot Sverige, rapporterar Yle. En motdemonstration planerades också, enligt nyhetsbyrån FNB.

– Vi motsätter oss att så många asylsökande kommer till Finland. De har kommit genom massa trygga europeiska länder före de nådde Finland och de borde ha stannat där, säger ett medelålders par till Yle.

Den svenska polisen hade flera patruller på plats i Haparanda.

– Vi är där med folk. Det har varit lugnt hela tiden, säger Patrik Linder, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Norrbotten. 

Han uppger att omkring 20 demonstranter funnits på den svenska sidan och 600 på den finska. Vid 13-tiden hade demonstrationen avslutats i förtid – tillståndet gällde fram till klockan 14. 

Polisen i Finland ska börja övervaka gränsövergången i Torneå, uppger det finländska inrikesministeriet. Flyktingar ska inte längre få resa vidare i Finland från Torneå förrän de registrerats som asylsökande.

Personer som ansöker om asyl kommer att skickas till en tillfällig inkvartering i gränsstaden Torneå med cirka 22.000 invånare. På tisdag öppnas en ny flyktingsluss där nyanlända ska registrera sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.