Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Protester vid Forsmark – 27 anhållna

Greenpeaceaktionen på kärnkraftverket Forsmark ledde till starka politiska reaktioner. Men Forsmarks ägare Vattenfall hade inget att säga om händelsen.

Politiker från båda blocken ställde frågan hur det är möjligt för flera tiotal demonstranter att ta sig långt in på ett kärnkraftverk – som ska vara en av landets mest välskyddade anläggningar.

– Det är inte acceptabelt att det ska gå att komma så nära själva anläggningen. Jag tycker att intrånget visar på något som är mycket allvarligt, sade miljöminister Andreas Carlgren (C).

– De har lyckats sätta fingret på en öm punkt.

Förvånande, oroande, oacceptabelt och mycket allvarligt, anser S-ledaren Mona Sahlin om Greenpeace metoder.

– Jag tycker inte att den vällovliga kampen mot kärnkraften ska ske genom att olovligen ta sig in på kärnkraftverkens anläggningar. Det är fel metoder och det är farliga metoder. Debatten ska föras i riksdagen och demonstrationer utanför riksdagen.

Greenpeace ville med aktionen uppmärksamma och protestera mot riksdagsomröstningen på torsdag som väntas resultera i klartecken för att gamla kärnkraftreaktorer får bytas ut mot nya.

– Det här gäller ett beslut som kan få konsekvenser i hundratusentals år om man tänker på avfallet som kärnkraften skapar, sade Ludvig Tillman, en av Greenpeaceaktivisterna till TT.

Med hjälp av en gammal fransk brandbil tog sig aktivisterna över två skyddstaket och några av dem lyckades ta sig upp på taket till en av reaktorbyggnaderna där de demonstrerade med banderoller, iförda dräkter som symboliserade sol, vind och vatten.

58 aktivister från flera länder greps misstänkta för grovt olaga intrång och brott mot skyddslagen. Vid 22-tiden hade 27 av dem anhållits.

– De som blir föremål för anhållande är företrädesvis utländska medborgare, sade Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppsala län.

Aktionen påminner mycket om den som Greenpeace genomförde mot Barsebäck 1999. Även den gången lyckades demonstranterna tag sig upp på taket till en reaktorbyggnad. Den aktionen och terrorattackerna i USA 2001 ledde till att hårdare skyddsregler för kärnkraftverken infördes 2007.

Forsmarks ledning hävdade vid en presskonferens på eftermiddagen att säkerheten på anläggningen fungerat eftersom demonstranterna inte lyckats ta sig in i själva reaktorbyggnaden.

Andreas Carlgren anser dock inte att skyddet är tillräckligt:

– Skyddet kring svenska kärnkraftverk måste stärkas och det ansvaret ligger hos reaktorägarna. De måste vidta de åtgärder som krävs.

Mats Ladeborn, tillförordnad chef för Vattenfalls kärnkraftverk, ville inte svara på TT:s frågor hur Vattenfall som ägare ser på det inträffade och vem som har ansvaret.

– Detta är en fråga för tillståndshavaren, det vill säga Forsmark.

Polisen och Kustbevakningen ska finnas kvar kring kärnkraftverket ända fram till och med torsdag, när riksdagsbeslutet om kärnkraftens framtid ska tas.

– Den här tiden fram till dess kan vara känslig och då vill vi förstärka, berättade närpolischef Olle Rehn i Östhammar.

Tidigare protestaktioner

Greenpeace och andra miljöorganisationer har tidigare tagit sig in på svenska kärnkraftverk. I mars 1999 tog sig 28 Greenpeaceaktivister in på Barsebäck för att protestera mot, vad de ansåg, var en för långsam nedläggning av kärnkraftverket.

Sex aktivister tog sig upp på taket på reaktor 1 och åtalades senare för grovt intrång. Åklagaren yrkade på fängelsestraff men domen blev villkorlig och dagsböter. Övriga aktivister dömdes i en tidigare rättegång till dagsböter.

I mars 1993 tog sig två aktivister från danska antikärnkraftsorganisationen OOA in på Barsebäck. De dömdes senare till 40 dagsböter av Lunds tingsrätt.

I december 1992 tog sig Greenpeaceaktivister i gummiflottar in i Barsebäcks hamnbassäng. Aktionen avbröts efter bara några timmar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.