Provsvaret visade att 65-årig man var gravid - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Provsvaret visade att 65-årig man var gravid

Gösta Elfosson.
Gösta Elfosson. Foto: Privat
Gösta Elofsson, 65 år, i jämt­länds­ka Ragunda lämnade ett urinprov på vårdcentralen i samband med ett läkarbesök. Dagen efter fick han beskedet att han var – gravid.

– Då förstod jag varför min mage är så stor, säger han och skrattar.

Missen upptäcktes av vårdpersonalen som ringde till Gösta Elofsson och bad honom komma tillbaka för att lämna ett nytt urinprov.

– De sade att de inte trodde på provresultatet, berättar han.

När han kom till hälsocentralen fick han förklaringen till det medicinska undret. Hans urin hade kommit i kontakt med bakterier som ­förekommer hos gravida kvinnor.

Enligt Socialstyrelsen är det vårdgivarens ansvar att hanteringen av provtagningar sker på rätt sätt för att garantera patientsäkerheten. Det finns föreskrifter som de ska följa för kontroller och riskanalyser och även hur varje prov ska behandlas enligt bruksanvisningen.

– Vi vet att det kan bli fel ibland och om man anmäler det till oss gör vi en kontroll över vad som hände. Men i första hand har vårdgivaren skyldighet att utreda händelsen och se om det rör sig om en vårdskada. Dessutom är personalen skyldig enligt lag att rapportera händelser där patienter kan komma till skada, säger Ann-Christine Jönsson, inspektör på Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Ett felaktigt provsvar kan i värsta fall få förödande konsekvenser för den enskilda individen, exempelvis kan det bli fel diagnos och då fel behandling. Hur vanligt det är att laboratorier gör misstag med patienternas prover kan Ann-Christine Jönsson inte uppge.

– Vi har ärenden, men jag kan inte uttala mig om hur många de är. Jag har inte den överblicken, säger hon.

För Gösta Elofsson slutade allt bra. Det andra provet visade inga tecken på sjukdom och han tar händelsen med ett leende. Återväxten på smått i släkten får dessutom andra sköta om.

– Jag ska bli farfar i augusti och i oktober blir jag gammelmorfar för fjärde gången, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.