Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

PRV: Texten är fullt begriplig

Språkkonsulterna har JO-anmält PRV för deras krångliga språk. Men på myndigheten är man oförstående inför kritiken i dokumentet - texten är fullt begriplig. I stället förvånas PRV över att språkproffsen inte fattar.

– Jag är förvånad över att personer som presenterar sig som professionella språkkonsulter inte förstår innebörden av det här, säger säger Per Holmstrand, chefsjurist på Patent- och registreringsverket (PRV).

Språkkonsulternas invändning mot handlingen från PRVgällde främst stycket om begreppet särskiljningsförmåga. De förstod att myndigheten ville att de skulle göra något, frågan vara bara: Vad?

– Begreppet särskiljningsförmåga är en besvärlig juridisk figur i varumärkeslagstiftningen. Men jag tycker att handläggaren har gjort ett mycket gott och ärligt försök att verkligen förklara innebörden som betyder att ingen enskild ska få ensamrätt på ett allmänt beskrivande ord som till exempel bil eller verkstad, säger Per Holmstrand, chefsjurist på PRV.

De har alltså fått ett avslag?

– Nej, det är inget avslag. Och jag är förvånad över att de kritiserar oss för att inte ha lämnat ett beslut eftersom vi är skyldiga enligt lag att ge sökanden möjlighet att yttra sig över eller justera ansökan. I deras fall skulle det kanske ha räckt med att göra ett tillägg som ”Grammatikdagen i Stockholm”, eller liknande.

Men om de inte har förstått att det ska göra det, är det bra skrivet då?

– Jag har inga kritiska synpunkter på den delen av texten. Det jag möjligen kan tycka är att den inledande texten kan framstå som lite väl tungfotad. Där tror jag att vi har anledning att fundera över om vi inte kan göra den lite mjukare och mer begriplig. Och om JO skickar det här på remiss ska vi naturligtvis yttra oss.

Enligt Per Holmstrand är det inte ett standardbrev som Språkkonsulterna har fått utan brevet är författat av en handläggare på myndigheten.

– Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom. Men det finns vissa standardiserade stycken som har använts, säger han.

Tycker du att ni lever upp till Språklagen?

– Enkelt svar: Ja.

Trots dagens kritik ser myndigheten ingen anledning till någon större omgörning av sitt språkbruk. Däremot kan det bli fråga om viss finputsning där det inledande stycket i nämnda handling är en kandidat, menar Per Holmstrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.