Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Psalmer i skolan bryter mot trosfrihet”

Vänsterpartiets talesperson i skolfrågor, Rossana Dinamarca, är starkt kritisk till skolminister Jan Björklunds, (FP), förslag att tillåta skolavslutningar med psalmsång. ”Psalmer i skolan bryter mot den trosfrihet som vi en gång har slagit fast”, säger hon till DN.

– Det är inte skolans uppgift att fostra elever i religiositet. Därför ska det inte finns några religösa inslag i undervisningen, som till exempel psalmer på skolavslutningar.

Regeringens förslag går ut på att ändra skollagen och tillåta enstaka religösa inslag i skolan.

Rosanna Dinamarca, (V), vill inte ändra lagen:

– Det är bra att vi en gång för alla har slagit fast i lagen att skolan ska vara konfessionsfri eftersom det finns elever med olika trosuppfattningar. Jag tycker att det lite komiskt att den här frågan kommer upp nu igen strax före jul, säger hon.

Ibrahim Baylan, talesperson för (S) säger:

– I dag har många sina skolavslutningar i kyrkan, det sjungs psalmer, det har vi inget emot. Det jag tycker är viktigt är att man inte öppnar upp för religiösa inslag i undervisningen under ordinarie skolår. Risken finns eftersom det är uppenbart att det är KD som finns med bakom det här förslaget.

Skolavslutningar ska få ledas av en präst, som läser julevangeliet, till exempel?

– Är man i en kyrka så hör det väl till. Men själva förslaget tar vi ställning till när vi ser det.

– Det är ganska talande att när vi har den sämsta kunskapsutvecklingen i hela OECD, så ägnar sig regeringen åt den här typen av frågor, att låsa dörrar för försenade elever och ändra på skollagen. Mycket symbolpolitik, säger Ibrahim Baylan, (S)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.