Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Psykiskt sjuka kan ordineras att gå till jobbet

Grafik: Maria Westholm

Den kraftiga ökningen av sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa kan tvinga fram en förändring av sjukförsäkringen. Regeringen beslutar därför i dag att reglerna ska ses över.

Närmare fyra av tio som nu är sjukskrivna har en psykisk diagnos och deras antal ökar stadigt. Ingen annan sjukdomsgrupp växer på samma sätt. Utvecklingen oroar regeringen, som överväger att ändra reglerna i sjukförsäkringen.

– Hade det varit en somatisk sjukdom som ökat på detta sätt hade vi talat om epidemiska mått. Det finns verkligen skäl att undersöka om sjukförsäkringssystemet är anpassat för psykisk ohälsa och om det är rustat för den här ökningen, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) om uppdraget som Inspektionen för socialförsäkring, ISF, i dag får av regeringen.

ISF ska bland annat granska hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för sjukskrivna med psykiska diagnoser. Där ökar nu framför allt stressrelaterade diagnoser, och mest bland kvinnor.

– Tidsgränserna i sjukförsäkringen fungerar för de somatiska sjukdomarna, men de senaste månaderna har jag verkligen stärkts i tron att frånvaro från jobbet är en mycket större riskfaktor för dem med psykiska diagnoser än för dem som har brutit ett ben. Det finns naturligtvis undantag, men i väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner och att inte känna sig behövda, säger Ulf Kristersson.

Enligt Ulf Kristersson blir sjukförsäkringen kontraproduktiv för den här gruppen. De sjukskrivs, går hemma, blir sämre och ju längre tiden går desto svårare blir det för dem att komma tillbaka till arbetet. Det som talar för den teorin är att sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa oftare blir längre än andra.

– Risken är att psykisk ohälsa blir liktydlig med sjukskrivningar som pågår lång tid. Min rädsla är att dessa personer blir borta väldigt länge.

Ulf Kristersson har inga färdiga förslag på hur sjukförsäkringen kan ändras för att passa den växande gruppen med psykiska diagnoser, men han ser möjliga vägar:

– I den bästa av världar ska den som söker hjälp för sin psykiska ohälsa få hjälp och i hjälpen skulle det kunna ingå att vara kvar på arbetet, inte att gå hem och vara sysslolös i tre månader innan man försöker komma tillbaka till arbetet. Jag önskar att de som blir ordinerade sjukskrivning också i hög grad ordineras att det i sjukskrivningen ingår att de ska vara på arbetet kanske ett par timmar i veckan, säger Ulf Kristersson och konstaterar att arbetsgivare måste bli bättre på att ta hand om och bemöta anställda med psykisk ohälsa.

I de fall det inte fungerar att arbeta måste frågan om yrkesändring tas upp. Ulf Kristersson anser att Försäkringskassan, vården och den sjuke ofta har svårt att komma fram till att den som är sjuk borde byta arbete.

– Det är en svår omställning för alla att byta arbete eller arbetsuppgifter, men det här fungerar ganska bra i dag för dem med somatiska sjukdomar. Vi har betydligt svårare att ringa in vilka arbetsuppgifter en person med psykiska diagnoser kan byta till. Vi behöver granska om det här kan göras annorlunda, säger Ulf Kristersson.
Svaret på det och övriga frågor ska ISF presentera hösten 2014.

Psykiska diagnoser hos 4 av 10

40 procent av alla pågående sjukskrivningar är kopplade till psykiska diagnoser.

Under det senaste året har antalet sjukskrivningar på grund av psykiska diagnoser ökat med 9 000.

Varannan sjukskrivning längre än ett år bland kvinnor beror på psykisk ohälsa.

En av fem svenskar som arbetar har problem med ångest, oro, depression eller sömnstörningar. Kostnaden för detta i form av förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg är mer än 70 miljarder kronor om året.

Närmare var fjärde person i åldern 16–18 år lider av psykiska besvär.
I slutet av förra året var cirka 48 000 personer sjukskrivna för psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar. Närmare sex av tio av dessa var sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress eller för depressiv episod.

I den här gruppen ingår inte personer som har sjuk- eller aktivitetsersättning (förtidspension) på grund av psykisk ohälsa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.