Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Psykolog: Ett bestraffat barn spelar sämre

Olof Risberg.
Olof Risberg. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Trots att det ännu finns skräckexempel är dagens föräldrar mer medvetna än gårdagens om att det inte är fruktbart att bestraffa sina idrottande barn, menar psykologen Olof Risberg. Den som knäcks psykologiskt blir en sämre idrottsutövare

Händelsen i Uppsala, där en pappa övergav sin son ute i kylan som straff för sonens insats i en innebandyturnering, är beklaglig och handlar om omoget föräldraskap. Det menar Olof Risberg, psykolog och psykoterapeut med bland annat 15 års erfarenhet från Rädda Barnen.

– Som förälder har man som primär uppgift att stötta sitt barn. Att bestraffa sitt barn är alltid förkastligt. Särskilt efter en så trivial sak som idrott, som ska vara roligt.

– Psykologiskt är det så att då spelar man för förälderns skull, inte sin egen. Och då blir faktiskt resultatet sämre, säger Risberg.

Trots dåliga exempel av det här slaget menar Risberg att barn straffades oftare förr.

– Jag tycker att föräldrar har ökat sin medvetenhet. Vi har blivit bättre på att förstå att bestraffning inte är en framkomlig väg.

Svenska Fotbollförbundets idrottspsykolog Johan Fallby förkastar också bestraffning av idrottsutövande barn:

– Om man tror att det ska ge bättre utövare har man stora odds emot sig, för forskningen visar att det är barnen till föräldrar som ger ett varmhjärtat stöd som mest sannolikt blir de bästa.

Ett varmhjärtat stöd kan handla om att bre mackor, att skjutsa, att krama, att ge samma stöd oavsett om det går bra eller dåligt. Det är inte detsamma som att curla sina barn, enligt Johan Fallby – något som ibland kritiseras i en helt annan och motsatt debatt.

– Nej, att curla är när man eliminerar naturliga hinder. Idrottsrörelsen ska skapa en varm och stöttande miljö, men det betyder inte att det ska vara kravlöst. Kraven är exempelvis att man ska göra sitt bästa. Sedan kan man vara hängig vissa dagar, men då gör man så gott man kan utifrån de förutsättningarna

Fler barn utövar idrott i dag än tidigare. Om det i sig riskerar att öka antalet händelser av det här slaget är svårt att säga, menar Olof Risberg, medan Johan Fallby ”har den känslan”.

Att skydda barn från pressen genom att förbjuda föräldrar att närvara vid tävlingar vore ingen vidare idé, enligt de experter DN.se talat med.

– Nej, barn vill visa upp sig och få bekräftelse. Då måste vi också ta den gåvan genom att vara schyssta och stötta i med- och motgång, säger Olof Risberg.

– Man vet också att om man knäcks psykologiskt blir man en sämre utövare.

Johan Fallby vill i stället att föräldrar ska få mer utbildning.

– Jag tror de flesta föräldrar som beter sig märkligt idrottssammanhang gör det av okunskap. Man kan exempelvis lyfta vad som är korrekt beteende och hur föräldrar, skola och kompisar kan stötta.

Johan Fallby

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.