Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sverige ska bygga upp civilt försvar ihop med Finland och Norge

Vattugaragets skyddsrum.
Vattugaragets skyddsrum. Other: Fredrik Funck

Sverige ska bygga upp ett civilt försvar för att skydda svenska folket under kriser och krig. Det ska ske i samverkan med Finland och Norge. På onsdag lämnar Försvarsberedningen dessa förslag till regeringen, erfar DN.

Samtliga riksdagspartier ingår i Försvarsberedningen som lägger grunden för riksdagens nästa försvarsbeslut 2020. I sin första rapport som läggs fram på onsdag föreslår beredningen hur ett nytt civilt försvar för kriser och krig ska byggas upp.

Riksdagens nu gällande försvarsbeslut från 2015 slog fast att Sveriges militära förmåga ska höjas. Där ingår också ett militärt samarbete med Finland som också innefattar kriser och krig. Nästa steg är att bygga upp ett svenskt civilt försvar och även här blir samarbetet med Finland centralt.

Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) vill ha en omfattande samverkan:

– Man kan tänka sig ett fördjupat bilateralt samarbete om försörjning och leveranssäkerhet, frågor som rör befolkningsskydd, reparation, drift och underhåll av kritisk infrastruktur, sjukvårdsresurser och läkemedelsförsörjning samt gemensamma förberedelser för evakuering, sade Björn von Sydow när han den 28 oktober talade vid Hanaholmens kulturcentrum utanför Helsingfors.

Besöket i Finland var en del i förberedelserna för det betänkande som läggs fram på onsdag. Det som von Sydow då talade om har nu förankrats hos finska politiker och myndigheter och återfinns i betänkandet, erfar DN:

– Nu arbetar vi i hög grad med att försöka förbättra det bilaterala samarbetet mellan våra länder. Det ska ju omfatta en operativ planering och gemensam användning av civila och militära resurser i olika scenarier – även bortom fredstid.

Läs mer: Studie: Kaos och svält väntar Sverige vid kris 

Förslaget innebär ombytta roller. Under det kalla krigets neutralitetspolitik byggde Sverige upp ett omfattande civilförsvar med skyddsrum, skyddsmasker, räddningstjänst, krigssjukvård, stora lager av livsmedel, bränsle och metaller. 

Luftfilter vid friskluftsintaget till Vattugaragets skyddsrum i Stockholm.
Luftfilter vid friskluftsintaget till Vattugaragets skyddsrum i Stockholm. Foto: Fredrik Funck

Läs mer: Följ med ner i Stockholms hemliga skyddrum 

Finland kopierade detta system och behöll det även efter det kalla krigets slut. Sverige lade däremot ned sitt civilförsvar medan Finland fortsatte att bygga ut det. När finländarna i dag bygger hus är det lika vanligt att bygga skyddsrum i huset som att bygga bastu.

Under beredningens arbete påträffade den ett nästan bortglömt, slumrande, avtal från 1992 mellan Sverige och Finland om ekonomiskt samarbete i kriser. Där anges också ett antal varor som samarbetet gällde. Men också logistik och transporter är områden där Sverige vill ha med Finland i ett samarbete inför kris och krig.

– Hela importen till Sverige och indirekt till Finland kommer ju västerifrån. Det måste ju rimligen finnas möjligheter till att ha planerat och övat för det, framhöll Björn von Sydow 

Försvarsberedningen föreslår dessutom ett samarbete med Norge. 

Norge är med i Nato men i sitt tal på finsk mark underströk Björn von Sydow att geografi och ömsesidiga beroenden binder samman de tre nordiska länderna:

– Ett samarbete vore ju väldigt naturligt eftersom våra tre länder har ett helt sammanhängande system när det gäller tillförsel och import. Sannolikt också när det gäller att ta hand om flyktingar i händelse av krig och även sjukvård, sade försvarsberedningens ordförande.  

Det skulle i så fall innebära en nystart efter den frostperiod som rått på politiskt nivå i försvarsfrågor. Detta sedan Norge inte köpte Gripenplan och avbröt det gemensamma artilleriprojektet Archer. En viss islossning har skett och länderna har nu försvarsattachéer hos varandra. 

Beredningen vill även att länderna ska delta i varandras totalförsvars- och civilförsvarsövningar.

 

Försvarsberedningen

Försvarsberedningen är ett regeringsorgan för konsultationer med de politiska partierna. Strävan är att nå så stor enighet som möjligt. Uppdraget är att lägga grunden för riksdagens nästa femåriga försvarsbeslut 2020 för åren 2021-2025.

Socialdemokraterna och Moderaterna har tre ledamöter vardera, medan övriga sex riksdagspartier har varsin ledamot. Till det kommer ett sekretariat och sakkunniga experter från departement och myndigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.