Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pundet faller på EU-oro

Brittiska parlamentet i skymningsljus.
Brittiska parlamentet i skymningsljus. Foto: Yui Mok/AP

Det brittiska pundet föll med tio öre mot kronan under måndagsmorgonen.

Experter spår att pundet kommer att vara svagt fram till sommarens EU-omröstning, till fromma för svenska turister till Storbritannien.

På söndagen kom beskedet att Boris Johnson, Londons borgmästare och en av Storbritanniens populäraste politiker, kommer att stödja nej-sidan i den kommande folkomröstningen om EU-medlemskapet.

Beskedet är ett hårt slag för premiärminister David Cameron, som hade hoppats på Johnsons stöd för fortsatt medlemskap. Nu har i stället nej-sidan fått en känd och karismatisk talesperson, populär även långt utanför sitt eget Konservativa parti.

På måndagen föll pundet kraftigt på valutamarknaderna. Det är, menar handlare och analytiker, en direkt följd av Johnsons ställningstagande. Mot kronan föll pundet med tio öre från 12:09 kronor för ett pund till 11:99 kronor.

Mätt mot den amerikanska dollarn har pundets fall varit det största på en enskild dag sedan våren 2010.

Investerare runt om i världen kan nu räkna med fyra månader av osäkerhet kring Storbritanniens EU-medlemskap; vissa opinionsmätningar pekar på dött lopp.

Denna osäkerhet skapar i sig ett tryck på den brittiska valutan. På måndagen presenterade även kreditvärderingsinstitutet Moody´s en varning: blir det ett nej till fortsatt EU-medlemskap kan Moody´s komma att sänka landets betyg, dess rating. Det skulle göra den brittiska statens lån dyrare.

Men det ska understrykas att trycket på pundet har funnits där långt innan borgmästare Johnsons inhopp. I augusti i fjol kostade ett pund nästan 13.60 och en stor del av nedgången har skett under hösten.

För britter betyder valutans fall att importen blir dyrare, liksom utlandsresor. Däremot gynnas brittisk export.

För svenskar är det tvärtom, resor till Storbritannien blir billigare, men exporten dit blir mindre lönsam.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.