Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

"Rachel ville göra en insats mot orättvisan"

Efter påsk skulle fredsaktivisten Rachel ha kommit till Sverige för att bo med sin svenske pojkvän Stefan. Men i söndags dödades Rachel brutalt när en israelisk bulldozer körde över henne i palestinska Gaza.

- Rachel var en vanlig amerikansk tjej som ville göra en insats mot den orättfärdiga ockupationen av palestinska områden. Hon var inte någon som sökte häftiga kickar utan en lugn, klok och intelligent människa som ville göra något gott för dem som lider, säger pojkvännen Stefan Villkatt. Han hade bestämt sig för att berätta om flickvännen på en presskonferens på måndagen trots att sorgen och chocken gör att han inte kan sluta gråta.

Stefan Villkatt och Rachel Corrie träffades för ett par månader sedan när de bägge arbetade som aktivister för ISM - International Solidarity Movement - i staden Rafah i södra Gazaremsan. Som DN tidigare berättat har mer än 500 hus förstörts i Rafah sedan oktober 2000 - israelerna river dem för att skapa en så kallad säkerhetszon.

Tusentals palestinier har förlorat sina hem, och ISM-aktivisterna arbetar med att försöka stoppa rivningarna och hjälpa lokalbefolkningen. Stefan och Rachel arbetade tillsammans med projekt för palestinska barn och blev snart kära i varandra.

När Stefan återvände till hemmet i Motala för tre veckor sedan hade de bestämt att hon skulle komma till Sverige efter påsk och då skulle de bo tillsammans.

I söndags var Rachel med och försökte stoppa ännu en husrivning. När israelerna försökte få bort aktivisterna genom att skjuta varningsskott och kasta tårgasgranater gick Rachel fram till en av bulldozrarna och försökte få kontakt med föraren.

När hon blev avvisad försökte hon ta sig bort genom bråten som bulldozern föst framför sig. Hon fastnade och enligt ISM-aktivisterna på plats körde bulldozern över henne två gånger, trots att föraren måste ha sett henne.

Rachel fördes till sjukhus, men hennes liv kunde inte räddas.

- Vi som reste i väg som aktivister blev ju informerade om vilka risker vi utsatte oss för, men det är ju egentligen inte vi som hittills behövt vara rädda - det är ju palestinierna som hela tiden riskerar att bli skjutna. Jag har stått med dem på begravningar och sörjt, men nu är det jag som själv fått mitt liv förstört av ockupationen, säger Stefan och drar med sin hand över ögonen.

Han berättar att han många gånger i början varit rädd när de israeliska soldaterna skjutit kring aktivisterna för att skrämma bort dem, men menar att han snarare stärkts i sin övertygelse om att det är viktigt att vara där för att skydda palestinierna.

Kommer du att orka åka dit igen?

- Jag är tvungen att fortsätta, om inte annat så för att hedra Rachel. Men jag kommer inte att åka till Rafah igen, det skulle bli för mycket, det skulle jag inte klara, säger Stefan.

Inom kort åker Stefan till Rachels begravning, som troligen sker i hemstaden Olympia i staten Washington i USA.

Just nu finns ett tiotal svenska ISM-aktivister i de palestinska områdena, och ytterligare femton kommer inom kort att resa ner. De går kurser där de blir informerade om olika risknivåer i områdena innan de åker.

Rachel är den första ISM-aktivisten som dödats och ISM karaktäriserar hennes död som ett regelrätt mord.

Den israeliska arméns talesman kallar det en tragisk olyckshändelse.

Amerikanska UD kommer emellertid, enligt amerikanska medier, att begära en utredning av Israel när det gäller omständigheterna kring Rachels död.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.