Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Räddade efter fem dygn på Kebnekaise

En chokladkaka och smält snö höll två män vid liv i drygt fem dygn sedan de blivit fast på Kebnekaise till följd av hårt väder. På torsdagen kunde de räddas av fjällräddningens alpina grupp i Norrbotten.

– Det syntes i ögonen hur glada de blev när vi kom, säger Odd Fischer, chef för gruppen till TT.

– De har gjort det otroligt bra. Vi hade väntat oss att hitta bårfall, de kunde ha varit i dvala eller haft svimningar eftersom de varit utan mat och vatten i fem dygn. Men de här killarna har räddat sig själva, säger han.

Männen, som är i 30-årsåldern och från Västkusten, gick i lördags upp på Kebnekaise, Sveriges högsta fjäll, för att bestiga toppen under en dagsutflykt.

Men väl uppe slog vädret om med hårda vindar och männen beslutade sig för att söka skydd i en oisolerad toppstuga.

När vädret inte förbättrades ringde de SOS Alarm på söndagsmorgonen. Men först på torsdagen blev vädret tillräckligt bra för att de skulle kunna undsättas med hjälp av helikopter.

– De var naturligtvis matta efter fem dygn med för lite mat och vatten, säger Odd Fischer.

Kylan tycks ha varit ett mindre problem för männen.

– De frös bara då och då. Det fanns två filtar i stugan och med dem hade de gjort en koja under en av britsarna för att hushålla så mycket som möjligt med värmen, säger Odd Fischer.

– Vätska hade de fått genom att ta pet-flaskor med snö i som de smälte mot kroppen, säger han.

Den chokladkaka som varit avsedd för en dagsutflykt blev nu männens enda föda under dygnen på Kebnekaise.

De två Västkustborna hade haft funderingar på att lämna stugan, men avstått.

– De gjorde helt rätt som stannade, säger Odd Fischer.

Efter helikopter- och biltransport till Kiruna fördes männen till räddningstjänstens lokaler där de fick duscha och bli undersökta av sjukvårdspersonal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.