Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/raddningstjansten-kallar-till-mote-om-skogsbranden-i-tjallmo/

Sverige

Räddningstjänsten kallar till möte om skogsbranden i Tjällmo

Soldater deltog i släckningen av branden i Tjällmo. Foto: Niclas Sandberg

Räddningstjänsten har kallat till möte för att diskutera den fortsatta insatsen i brandhärjade Tjällmo.

Det kan bli fråga om att överlämna ansvaret för släckningen till markägarna, enligt inre befälet Daniel Agerhult.

Rätta artikel

Situationen börjar sakteliga att återgå till det normala i Tjällmo utanför Linköping, där en skogsbrand härjat sedan förra måndagen.

Natten till i dag måndag hade räddningstjänststyrkan krympt till 20 personer, som i första hand haft som uppgift att gå runt i området och försäkra sig om att inte nya bränder blossar upp. Räddningstjänsten själva beskriver läget under helgen som ”väldigt lugnt”.

– Vi har haft några mindre bränder som blossat upp, men vi har varit många på plats som har kunnat slå ner de här bränderna ganska snabbt, säger Daniel Agerhult, inre befäl hos räddningstjänsten i Östra Götaland.

På måndagsförmiddagen sitter räddningstjänsten i möte, och enligt Daniel Agerhult kan det handla om att överlåta släckningsansvaret till markägarna.

– Man kommer ju till en gräns där markägaren själv har möjlighet att ta över ansvaret och kunna hantera situationen med den utrustning ägaren har. Då gör man en överlämning där vi informerar ägaren om vad som behöver göras, vilken utrustning han behöver och så vidare, säger Daniel Agerhult.

Upp till 300 hektar skogsmark kan ha berörts av branden, som däremot ska ha skonat människor och byggnader. Både räddningstjänst, hemvärnet och försvaret har deltagit i bekämpningen av den, enligt Daniel Agerhult, ”ovanligt stora branden”. Även om kusten börjar klarna så kan det vara aktuellt för räddningstjänst att närvara också efter att ägaren återfått ansvaret för sin mark.

– Vi kommer säkert att vara där några dagar till för att göra det här ihop med markägaren. Det brukar vara ett bra sätt att göra det här på, säger inre befälet Daniel Agerhult.

Oavsett vad som bestäms på måndagens möte så kan räddningstjänsten räkna med att ligga i även fortsättningsvis i Tjällmo. Slangar och utrustning måste samlas in, ett ”jättearbete” enligt Daniel Agerhult. Däremot ser han desto ljusare på den närmaste tiden när det gäller väderläget.

– Även om det är fortsatt väldigt torrt i skog och mark så tycker jag att det lite lugnare. Just nu har vi ingen annan pågående insats förutom den i Tjällmo, utan det är lugnt i övriga delar av Östergötland. Nu är vindarna ganska snälla också och kommer väl att vara det i början på veckan i alla fall, vilket vi är väldigt glada för, säger Daniel Agerhult.