Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stenkastare använde brand som lockbete

När räddningstjänsten åkte ut för att släcka en brand i Uddevalla i helgen möttes de av stenkastande ungdomar. Brandmännen misstänker att de lurats till platsen. Mer än hälften av medlemmarna i Brandmännens riksförbund har utsatts för hot och våld det senaste året.

– Statistiken är mörk, säger förbundsordförande Peter Bergh till TT.

Larmet om branden i Uddevalla kom in vid 01-tiden, natten mot söndagen. När räddningstjänsten hade omkring 50 meter kvar till brandplatsen började ungdomarna kasta sten mot bilarna. Säkerhetsläget sågs som så allvarligt att räddningstjänsten åkte därifrån utan att släcka branden.

Räddningsledaren Peter Muld misstänker att branden var anlagd för att locka dit brandmännen.

– Det finns ingen annan anledning att tända på bråte mitt på en öppen väg och mitt på en bro om man inte vill ha dit oss, säger han till TT.

Enligt polisen befann sig 10 till 15 ungdomar på platsen och 3 unga män blev omhändertagna efter att de vägrat att lämna platsen.

– Det har setts att någon startat branden så att räddningstjänsten ska komma dit, säger Jenny Widén vid polisen till TT.

Peter Muld konstaterar att händelsen kommer att påverka hur räddningstjänsten agerar i området.

– Det är oroväckande att det blir så här. Vi är inte till för att åka och bli stenkastade på, vi åker dit för att hjälpa folk. Nästa gång kan det vara en lägenhet som brinner. Det här innebär att vi inte kan göra vårt arbete fullt ut och hjälpa allmänheten utan att polisen är med.

Ingen ska ha skadats under händelsen som rubriceras som upplopp.

Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund, säger att det har blivit allt vanligare med den här typen av anlagda bränder.

– Det var ett storstadsfenomen förut, men det har spridit sig. Jag vågar nästan säga att det har blivit rutin på flera ställen.

Hot och våld har blivit en del av räddningstjänstens vardag, menar han. Brandmännens riksförbund har tagit fram statistik från storstäderna som visar på allvaret i situationen.

– Det finns, det ökar, det är väldigt vanligt. Mer än hälften av våra medlemmar har blivit drabbade det senaste året, säger Peter Bergh.

Han välkomnar förslaget från den så kallade blåljusutredningen som föreslår att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Det gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar deras arbete.

– Problemet är bara att få folk omhändertagna, misstänkta för själva lagbrottet. Det är inte så lätt som det låter. I regel handlar det om gäng och då är det svårt att peka ut en enskild gärningsman.

Fakta.Förslagen från blåljusutredningen

Ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Det gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år och att det högsta straffet höjs från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

En ny bestämmelse förs in i brottsbalken som innebär att domstolen ska se särskilt strängt på fall där någon med våld eller hot har angripit en annan person på grund av dennes arbete.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.