Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rädsla för vaccinationer oroar läkare

Foto: TT

Vanligtvis brukar åtta av tio flickor tacka ja till vaccin mot livmoderhalscancer i Sverige. Men efter flera stora mediereportage under hösten har läkaren Björn Strander fått indikationer på att fler väljer bort vaccinet.

Under sommaren och hösten utredde den europeiska läkemedelsmyndigheten om vaccinerna mot humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka bland annat livmoderhalscancer, kan ge allvarliga biverkningar. Men misstankarna var obefogade och myndigheten frikände vaccinerna helt.

Medan granskningen pågick rapporterade flera medier, bland annat ”Kaliber” i Sveriges Radio, om flickor som drabbats av olika sjukdomar som troddes bero på vaccinet. Björn Strander, gynekolog och ordförande för den nationella arbetsgruppen för prevention av livmodershalscancer, tycker att rapporteringen i många fall var oansvarig och tror att den kan ha lett till att färre flickor vaccinerat sig.

– Jag har fått indikationer från skolläkare, skolsköterskor och föräldrar att det är färre som vaccinerar sig. Det var speciellt bekymmersamt under tiden som de här osakliga medieuppgifterna florerade. Det tycks ha blivit en viss förbättring efter EU:s utlåtande, men det verkar som att en viss vaccinskepsis har fått fäste i Sverige. Det är ett bekymmer, säger Björn Strander.

Läs mer: Maria Gunther: Desinformation som kan döda

I Danmark har diskussionen i massmedier och sociala medier varit större och hårdare än i Sverige. Det verkar ha fått konsekvenser. Nya siffror visar att fram till november förra året valde bara en fjärdedel av alla flickor födda 2003 att vaccinera sig, en halvering från året innan.

I Sverige erbjuds vaccin mot livmoderhalscancer inom barnvaccinationsprogrammet till flickor som går i femte eller sjätte klass. Det finns ännu ingen heltäckande statistik för hela landet från förra året, men i vissa skolor och på vissa orter verkar fler välja att tacka nej till vaccinet. Det kan Anna Lindelöf, medicinskt ledningsansvarig skolsköterska i Härryda, bekräfta.

– Vi har märkt att vårdnadshavare till flickor i högre utsträckning tackar nej till HPV-vaccinering jämfört med förra läsåret. Det finns enstaka skolor där vaccinationerna nästan halverats. Det är oroande, säger hon.

I Stockholm har man däremot inte sett några tecken på att färre väljer att vaccinera sig mot HPV.

– Men i höstas när det stod som mest om vaccinerna i tidningarna så fick vi väldigt många frågor från både skolsköterskor och föräldrar, säger Marie Johannesson, skolöverläkare på skolhälsan i Stockholm.

När diskussionerna om misstänkta biverkningar pågick som mest valde fler i Blekinge att vänta med vaccinering tills EU:s utredning var klar, men nu förväntar man sig att det återgår till det normala. Däremot har man märkt av att föräldrar har fler frågor.

– Några är enormt övertygade om att vacciner är av ondo och de går oftast inte att övertyga. Men de som är osäkra har kanske kommit i kontakt med vaccinskeptikerna och vill veta mer, säger Hans Edenwall, barnhälsovårdsöverläkare i Blekinge.

När det gäller de andra vaccinerna som ingår i barnvaccinationsprogrammet ses ingen nedgång. En förklaring till att somliga inte litar på säkerheten hos just HPV-vaccinerna är att de är relativt nya. Dessutom finns det ibland även en olycklig sammanblandning med det vaccin som användes under svininfluensan och som visade sig öka risken för narkolepsi, tror Björn Strander.

– Men det här är en helt annan typ av vaccin. Det är noggrant studerat innan det ens lanserades. Nära 100 miljoner kvinnor världen över har tagit HPV-vaccin och det finns inte några belägg för att de framkallar några allvarliga biverkningar. Det har snarare framkommit att detta är ett av de säkraste vacciner som någonsin utvecklats.

Målet i Sverige är att fler än 90 procent av alla flickor som erbjuds vaccin mot livmoderhalscancer ska tacka ja. Tidigare år har siffran legat runt 80 procent och nu finns alltså en risk att den i vissa områden i Sverige blir ännu lägre.

– Vi har en möjlighet att i stort sett utrota de farligaste HPV-typerna bland svenska ungdomar, och det är en fantastisk möjlighet. Men då krävs en hög täckningsgrad. Det vore olyckligt om den sjönk, säger Björn Strander.

Samtidigt är han hoppfull om att det tydliga beskedet från den europeiska läkemedelsmyndigheten om vaccinernas säkerhet ska leda till att många som tvekade tänker om.

– Jag tänker ändå att trägen kommer att vinna. Luften har gått ur konspirationsteorierna och larmen. Med tiden kommer det att bli självklart att man skyddar sina unga flickor mot HPV-orsakad cancer genom att man vaccinerar dem, säger Björn Strander.

Amina Manzoor är sedan årsskiftet DN:s nya medicinreporter. Hon har bland annat varit tf chefredaktör på Läkemedelsvärlden och kommer närmast från Dagens Medicin

Fakta.Säkra och effektiva vaccin

Humant papillomvirus, HPV, är en stor grupp virus varav vissa kan orsaka bland annat livmoderhals-, anal- och tonsillcancer. HPV smittar genom sexuell kontakt och vaccinet ger bäst skydd innan sexdebut.

Det finns tre godkända vacciner mot HPV på EU-marknaden. Vissa skyddar mot fler HPV-typer, men alla skyddar mot typerna 16 och 18 som orsakar drygt 70 procent av all livmoderhalscancer.

Eftersom vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer måste den som vaccinerat sig fortsätta gå på regelbundna cellprovskontroller. I Sverige vaccineras flickor i 11–12-årsåldern, men vaccinering av pojkar utreds.

Precis som alla vaccin som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet är vaccinering frivillig. Fler än 150 miljoner doser av vaccinerna har getts världen över. Inga allvarligare biverkningar har setts.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.