Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rädsla hindrar män från att göra hiv-test

Foto: Lisa Mattisson

Bland män som har sex med män är det vanligt att regelbundet testa sig för hiv. Men enligt ny studie är det fortfarande många som undviker hiv-test, bland annat på grund av rädsla för de stigman som fortfarande kopplas till sjukdomen aids.

I studien, som gjorts av forskare vid Karolinska institutet och Folkhälsomyndigheten, har män som haft sex med män svarat på en webbenkät om sina erfarenheter av hiv-test. Av deras svar framgår att de flesta som upplever att de tagit risker också har gjort ett hiv-test, men en fjärdedel av de svarande har uppgett att de aldrig testat sig, trots att forskarna bedömt att de flesta av dem haft anledning att göra det.

Den vanligaste anledningen till att männen inte testat sig är att de inte upplever sig ha något behov, de anser inte att de har tagit några risker. Men Kristina Ingemarsdotter Persson, doktorand vid Karolinska institutet, säger att hon också blev överraskad av att många uppgav att de var rädda för konsekvenserna av de stigman som ibland kopplas till hiv.

– Man är rädd att förlora vänner, jobbet eller kanske sin partner eller få en sämre relation till sin familj.

Forskarna blev även förvånade över att flera uppgav att de inte testat sig av oro för att någon skulle känna igen dem på mottagningen eller att de inte litat på att personalen skulle respektera tystnadsplikten.

Foto: Lisa Mattisson Kristina Ingemarsdotter Persson tycker att det är oroande att många fortfarande är rädda för att testa sig. Samtidigt har man i studien kunnat identifiera vad som varit avgörande för att motivera de som faktiskt valt att testa sig, vilket kan användas för att göra prioriteringar i preventionsarbetet. Det visar sig också att personliga möten med rådgivare som gett information har en tydlig effekt. Män som fått kondomer av en rådgivare var också mer benägna att testa sig, även om de inte använt kondomen. Ibland har också anledningen till att folk väljer att inte testa sig varit enklare saker, som att det inte funnits drop-in-tider som passat på den närmaste mottagningen.

– Det är sådant som vården ganska lätt kan göra något åt, säger Kristina Ingemarsdotter Persson.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Clinical Nursing och männen som intervjuades hittades genom webbforumet Qruiser. 14 514 användare bjöds in att göra enkäten och 2 751 svarade. Av dessa användes 2 373 som underlag till studien. Kristina Ingemarsdotter Persson anser att det är en jämförelsevis bra svarsfrekvens, särskilt med tanke på frågornas känsliga karaktär.

Foto: Lisa Mattisson 

Fakta.Hiv i Sverige

Drygt 7 000 personer lever i dag med en diagnostiserad hivinfektion i Sverige och per capita ligger Sverige bland de lägsta nivåerna i Europa.

Smittan överförs oftast vid oskyddat samlag men kan också överföras via blodkontakt, då oftast vid injektionsmissbruk, eller vid amning.

Det finns fortfarande inget botemedel men behandlingar i dag håller viruset under kontroll och livslängden för drabbade närmar sig den som gäller för befolkningen i allmänhet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta.Här kan du testa dig under Stocholm Pride

Under Pride-veckan i Stockholm erbjuder PreventHiv-gruppen både snabba och konventionella test för hiv.

Den som vill testa sig kan göra det i Pride Park vid Östermalms IP, eller i Pride Ung som ligger intill området.

Pride Park: Onsdag till lördag, kl. 16–21. Snabbt och konventionellt test.

Pride Ung: Onsdag till fredag, kl. 16–21, lördag, kl. 16–19. Konventionellt test.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.