Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ranare-slet-loss-halsband-med-religios-symbol-utreds-som-hatbrott/

Sverige

Rånare slet loss halsband med davidsstjärna – utreds som hatbrott

En kvinna i 60-årsåldern överfölls på fredagen av tre män som försökte ta hennes handväska.

De ryckte loss hennes halsband med en davidsstjärna och uttryckte sig nedlåtande över det faktum att hon är judinna. 

Polisen söker nu efter vittnen till det misstänkta hatbrottet. 

De tre männen ska vara i 25-30-årsåldern. Händelsen som började som ett rånförsök inträffade vid 17.30-tiden på söndagen i Nybro i Kalmar län. 

Kvinnan hade precis tagit ut pengar från en automat och befann sig vid sin parkerade bil. De tre männen överföll henne och försökte ta hennes handväska. När en bil körde förbi avbröts överfallet.

Förutom rånförsöket ryckte de tre männen loss hennes halsband med en davidsstjärna. De uttryckte sig även nedlåtande om det faktum att hon är judinna. Kvinnan fick lindriga fysiska skador av överfallet, men behövde inte uppsöka sjukvård. 

– Vi har inte kunnat ta några uppgifter från vittnen. Kvinnan lämnade platsen innan hon larmade polisen. Så vi eftersöker vittnen men så vitt jag vet har vi inte fått in några än så länge, säger Pierre Hjelm som är stationsbefäl hos polisen i Kalmar. 

En polispatrull åkte ut till kvinnans hem och höll förhör med henne där. 

– Hon var väldigt chockad av det inträffade, säger Pierre Hjelm. 

Polisen utreder händelsen som både försök till rån och misstänkt hatbrott.