Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/raoul-wallenbergs-syster-nina-lagergren-vittnade-om-gestapos-vald-nar-de-flesta-var-tysta/

Sverige

Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren vittnade om Gestapos våld när de flesta var tysta

Bild 1 av 9 Nina Lagergren är född in i en konstnärssläkt. Hon är omåttligt förtjust i sin farfarsfar hovmålaren Fritz von Dardels 1800-talskarikatyrer. De två tavlorna på väggen har hennes pappa Fredrik von Dardel målat. Han var bror till Nils Dardel, en av Sveriges mest berömda konstnärer.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 9 Nina Lagergrens barn och barnbarn syns ofta vid hennes sida. Mi Ankarcrona och hennes dotter Cecilia Åhlberg bor dessutom i närheten. ”Mormor har alltid varit så sportig. Jag minns att jag gillade att åka skridskor med henne på Ekebysjön när jag växte upp”, säger Cecilia.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 9 När USA:s president Barack Obama besökte Stockholm 2013 deltog han i en ceremoni till Raoul Wallenbergs minne i synagogan i Stockholm. Nina Lagergren fick då visa honom halvbroderns kalender och adressbok från Budapest 1944.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 9 Guy von Dardel och Nina Lagergren med Raoul Wallenbergs tillhörigheter som de till slut fick med sig hem från Moskva.
Foto: Jan Collsiöö
Bild 5 av 9 Nina Lagergren.
Foto: Fredrik Funck
Bild 6 av 9 Raoul Wallenbergs telefonbok innehåller den tyske SS-officeren Adolf Eichmanns nummer i Budapest.
Foto: Arthur Max
Bild 7 av 9 Guy von Dardel och Nina Lagergren med Raoul Wallenbergs tillhörigheter som de till slut fick med sig hem från Moskva.
Foto: Arthur Max
Bild 8 av 9 Nina Lagergren med sin dotter Mi Ankarcrona och dotterdotter Cecilia Åhlberg.
Foto: Fredrik Funck
Bild 9 av 9 Raoul Wallenbergs och Nina Lagergrens släktträd.
Foto: Fredrik Funck

Nina Lagergren har fört en livslång kamp för att bringa klarhet i sin försvunne bror Raoul Wallenbergs öde. Sina egna erfarenheter av andra världskriget har hon inte sagt mycket om. Ingrid Carlberg porträtterar en kvinna som tidigt reagerade på nazisternas övergrepp när de flesta andra fortfarande blundade.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in