Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pisa: Invandrade elever presterar sämre jämfört med andra länder

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Invandrade elever presterar sämre än infödda elever och skillnaden är större i Sverige än i andra OECD länder, enligt en ny Pisa-rapport. Analysen bygger på det Pisaprov som gjordes av elever i årskurs nio år 2015, skriver Svenska Dagbladet.

I Sverige hamnade runt 60 procent av elever födda utomlands i gruppen för lågpresterande elever jämfört med runt 20 procent av elever födda i Sverige. Det är fler än i andra EU- och OECD-länder – som till exempel Tyskland, Italien, Ungern och Storbritannien – där runt 40 procent av elever födda utomlands hamnar i gruppen lågpresterande.

Risken är också större att elever som invandrat sent, när de fyllt tolv år eller senare, hamnar i gruppen lågpresterande.

Också här sticker Sverige ut med en av de största klyftorna – över 20 procentenheter högre andel lågpresterande elever bland de som invandrade sent jämfört med de som invandrade tidigt, skriver SvD.

Åttiofyra procent av elever födda utomlands rapporterar att de har hög studiemotivation jämfört med 70 procent av infödda elever.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.