Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rasism förföljer SD-topp

Grovt rasistiska uttalanden från Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund avslöjas nu av Aftonbladet som kommit över närradioinspelningar från 2002.

Där kallade Åkerlund invandrare ”parasiter” och ville skicka ut en halv miljon människor från Sverige. Han ville också köpa fängelseplatser till så kallade tredje generationens invandrare i respektive ”hemland” och utvisa hela släkter.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt språkbruk. Jonas har tydligt deklarerat för mig att detta inte är något han står för i dag samt att det var ett förkastligt ordval redan då det sades, för snart tolv år sedan, säger partiledaren Jimmie Åkesson till aftonbladet.se.

Enligt presstalesmannen Linus Bylund har Åkerlund tydligt tagit avstånd för ordvalen och saken är att betrakta som utagerad inom partiet. Åkerlund kom in i riksdagen 2010 och är ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.