Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rasistiska tillmälen från SD-topp

Sverigedemokraternas politiske sekreterare Erik Almqvist kallade en då 21-årig kvinna för "horan", beskrev en berusad man som "blatte lover", och sade till komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe just nu", vid ett bråk i Stockholm sommaren 2010.

Händelsen filmades av Kent Ekeroth, som nu är SD:s rättspolitiske talesman, och Expressen har kommit över och publicerat filmklippet.

I dag är Erik Almqvist även riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiske talesman. Han har tidigare helt förnekat att han använt rasistiska tillmälen i bråket.

De nya uppgifterna kommer en månad efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Kort därefter presenterade SD en plan för valet 2014 om hur partiet ska få en mjukare framtoning. SD:s ledning samlas på onsdagens förmiddag till ett krismöte kring den film som Expressen publicerat.

– Vi kommer att kommentera detta under dagen, det är allt jag kan säga nu, säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen.

En då 21-årig kvinna reagerade på Erik Almqvists agerande i bråket. Efter en stunds diskussioner hörs Almqvist säga "Skit i den här lilla horan" i filmklippet.

När kvinnan trädde fram i förra veckan och Expressen konfronterade Erik Almqvist med uppgifterna, sade han:

– Det är absolut inte sant

Om filmen är korrekt får Erik Almqvist väldigt svårt att sitta kvar i riksdagen, säger statsvetaren Johan Martinsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, som särskilt studerar politisk retorik och politikers uppförande.

– Det skulle verkligen förvåna mig, det räcker ju egentligen med repliken "den här lilla horan". Att han förnekat replikerna gör det ju ännu värre, hans läge är svårt ändå. Kanske hade en förklaring och att ligga lågt ett tag hjälpt honom, men det är inte särskilt sannolikt, säger Martinsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.