Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rasistskämt chockade kommunfullmäktige

02:48. Sverigedemokraten Per-Olof Henningson drog ett rasistiskt skämt i fullmäktige i Västervik. Nu har kommunen valt att plocka bort uttalandet från sin hemsida.

Sverigedemokraten Per-Olof Henningson drog opåkallat ett rasistiskt skämt inför Västerviks kommunfullmäktige på måndagen. Flera i församlingen chockades och SD:s gruppledare ber om ursäkt för för partikamratens agerande.

– Jag kunde inte tro att det var sant och aldrig varit med om något liknande. Det bekräftar bilden av det samtalsklimat som man oroar sig för finns i Sverigedemokraterna. Det är allvarligt. Jag har aldrig förr upplevt ett så plumpt och grovt övergrepp. Det får gå livligt till, men person religion och etnicitet får aldrig angripas, säger Sverker Thorén (FP).

Kommunfullmäktige diskuterade vid tillfället vindkraftverksetablering och tjäderinventering när Henningsson fann det för gott att dra ett skämt med en trubbig udd riktad mot muslimer. En Vänsterpartist hade sagt att ”det går fyra tjäderhonor på en tupp”.

Efter detta avslutade Henningsson sitt anförande med att säga ungefär ”För övrigt måste det vara en väldigt lycklig tupp. Han är säkert muslim”. Thorén beskriver hur det blev ”isigt och tyst” i lokalen, varpå Henningsson upprepade sitt skämt. SD:s tidigare gruppledare Bo Karlsson (nu ledamot i Västerviks och Kalmar läns fullmäktige, reds anm) var snabbt uppe och bad om ursäkt och tog avstånd från sin partikamrats uttalande. Efterträdaren Anders Loman instämmer

– Jag blev minst sagt förvånad och tar avstånd från det. Man ska hålla sig till sakfrågan i talarstolen och inte dra ovidkommande skämt. Vi har pratat med Henningsson. Han var uppriktigt ledsen. Han var uppenbart nervös och hade inte tänkt sig för ordentligt i stundens hetta, säger SD:s gruppledare Anders Loman.

Efter fullmäktige kallade ordförande Dan Nilsson till ett presidium med samtliga partiers gruppledare med anledning av Henningssons överraskande sidosteg.

– Vi gick igenom det som hänt och var ganska eniga där, samtliga partier som var med, att det är helt oacceptabelt. Jag bad gruppledaren i Sverigedemokraterna ta frågan tillbaka till deras nästa gruppmöte så de kan hantera det. För det här får aldrig någonsin hända igen, säger Dan Nilsson till P4 Kalmar.

Kommunen har nu valt att klippa bort Per-Olof Henningsons skämt från sin webbsändning.

DN har sökt Per-Olof Henningsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.