Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rattegangen-avslutad-i-billdalsfallet-58-aring-fortsatt-haktad/

Sverige

Rättegången avslutad i Billdalsfallet – 58-åring fortsatt häktad

Åklagaren yrkar på sju års fängelse i Billdalsfallet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vid lunchtid på tisdagen avslutades rättegången kring en grov våldtäkt mot en åttaårig flicka i Göteborg 1995. 

Den åtalade 58-åringen är fortsatt häktad.

Rätta artikel

Efter en och en halv dags förhandling avslutades rättegången i det uppmärksammade fallet där en 58-åring åtalats för en våldtäkt i Billdal för 24 år sedan.

Åklagaren yrkar på sju års fängelse.

 – Jag föreslog ett straff på sju års fängelse, ett sådant här brott har ett straffvärde på åtta års fängelse men tidigare rättsfall visar att man brukar dra av ett år i sådana här fall med tanke på tiden som förflutit, säger åklagaren Thomas Ahlstrand.

Vid 15-tiden på tisdagen meddelade Göteborgs tingsrätt att mannen skulle vara fortsatt häktad i väntan på dom. Åklagaren säger att han tror att det blir ett långt fängelsestraff för den åtalade. 

 – Det är en perfekt matchning på dna, det är ingen fimp eller burk utan det rör en perfekt spermamatchning. Det finns inget som talar emot, inget alibi, plus omständigheten att när man ska ta salivprovet så flyr han, säger åklagaren Thomas Ahlstrand.

Den 58-årige mannen hittades genom så kallad familjesökning i polisens dna-register. En av Billdalsmannens närstående förekom i registret och när polisen jämförde med dna som fanns i den sperma som hittades på den åttaåriga flickan efter våldtäkten fick man träff.

Domen ska meddelas den 21 maj. Mannen har hela tiden nekat till brott. Han har i förhör sagt att han har dåligt minne och har suttit tyst under rättegången. DN har sökt 58-åringens advokat Thomas Håkansson.