Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rättsexpert: Ausonius möjligheter att få tidsbestämt straff närmast lika med noll

John Ausonius.
John Ausonius. Other: Arne Dedert/AP

Om den tyska livstidsdomen mot John Ausonius vinner laga kraft så betyder det att hans chanser att få sin livstidsdom i Sverige tidsbestämd närmast är lika med noll. Det säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till DN.

– Ja, enligt min personliga uppfattning är det så, säger den tidigare överåklagaren, som förutsätter att Ausonius kommer att överklaga domen:

– Han har inget att förlora på det, tvärtom. Men om högre tysk instans också fäller honom för mordet i Frankfurt och att straffet blir livstids fängelse samt att domen vinner laga kraft – då inverkar det synnerligen menligt på hans möjligheter att få livstidsstraffet i Sverige tidsbestämt, säger Alhem, som tillägger att John Ausonius i det läget ”aldrig har en chans få sitt straff tidsbestämt”.

Den tidigare överåklagaren pekar på att den farlighetsbedömning som görs när en begäran om tidsbestämt straff behandlas, kommer att påverkas kraftigt av en slutlig tysk livstidsdom. John Ausonius skulle då bedömas som än mer farlig för sin omgivning.

– Om han inte fälls så kan han kanske komma att släppas ut sent i livet, på sin ålders höst som en kraftlös man. Men jag betvivlar även det, säger Alhem.

I Sverige är det Örebro tingsrätt som hanterar ansökningar om att tidsbestämma livstidsstraff. John Ausonius har tidigare ansökt men blivit nekad. Enligt Björn Lindén, chef för tingsrätten i Örebro, är det ännu tidigt att säga vad domen kommer innebära men det är troligt att den kommer att påverka Ausonius möjligheter att få sitt straff tidsbestämt.

– Om vi ska bestämma längden av straffet skulle en åklagare kunna hävda att det ska bli längre om han även är dömd för ytterligare ett brott. Men det här är inte helt lätta spörsmål, jag känner inte till något liknande fall, säger han.

Det är heller inte särskilt troligt att John Ausonius kommer att flyttas till Tyskland för att avtjäna livstidsstraffet där, om det vinner laga kraft. Sådana beslut fattar Kriminalvården.

”Fängelsestraff kan i normalfallet föras över mellan EU-länder. Det land som vill att straffet ska överflyttas gör en ansökan om detta till det andra landet. Den dömde själv kan också ansöka. Det som är avgörande för bedömningen är var den dömde har starkast anknytning och därmed i vilket land den sociala återanpassningen bäst kan ske”, meddelar Kriminalvården i ett uttalande till DN.

Sven-Erik Alhem är inte förvånad över att det blev en fällande dom i Landgericht i Frankfurt, även om det rörde sig om ett mordfall med 26 år på nacken.

– Nej, inte alls. Om han inte fällts hade inte heller det fått mig att häpna, då bevisningen i ett så gammalt fall givetvis kan ifrågasättas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.