Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rättsläkare: Hög risk för fel när unga åldersbedöms

Rättsläkaren Fredrik Tamsen kritiserar åldersbedömningarna.
Rättsläkaren Fredrik Tamsen kritiserar åldersbedömningarna. Foto: TT, privat

Rättsmedicinalverkets (RMV) metod för att bedöma ålder på unga människor i asylärenden görs på tveksamma grunder. Det menar Fredrik Tamsen, rättsläkare på RMV, och säger:

– Jag har själv vägrat vara med att skriva under åldersbedömningarna. För jag tror inte på metoden och den vetenskapliga grunden.

Risken att en ung människa felaktigt klassificeras som vuxen kan vara dubbelt så stor som tidigare bedömts, menar rättsläkaren Fredrik Tamsen på Rättsmedicinalverket. Enligt hans beräkningar kan en av fem undersökta ungdomar (19 procent) felaktigt ha bedömts vara över 18 år. Tamsen ser ett allvarligt problem med metoden att mäta knäleder och tänder som används.

– Jag började sätta mig in i metoden för knappt ett år sedan, och upptäckte då hur svagt det vetenskapliga underlaget för magnetundersökning av knäleden var, säger Tamsen.

Som exempel nämner han de originalarbeten som Socialstyrelsen använde för att rekommendera magnetkameraundersökning av knän som metod. Rekommendationen byggde på två studier där endast sex respektive sju 17-åriga pojkar medverkade.

– Med så små grupper är det svårt att säga att resultaten är representativa, säger Fredrik Tamsen.

Förutom det knapphändiga underlaget råder också delade meningar om hur ålder bäst bedöms. Socialstyrelsen hävdar i sin rapport om radiologisk åldersbedömning att knäleden mognar betydligt senare än tänder. RMV:s siffror pekar dock på att det är tvärtom – att det är knäleden som mognar tidigare. En annan svag punkt som Tamsen ser är hur radiologer har lärt sig mognadsskalan. Har de gått en kurs hos de forskare som tagit fram den, eller läst sig till skalan utifrån artiklarna? Det sistnämnda kan innebära att en systematisk felbedömning byggts in i RMV:s undersökningar, skriver han i en debattartikel i Läkartidningen

Fredrik Tamsen valde att författa texten efter att först ha framfört sin kritik internt inom RMV, utan att få något gehör. 

– Jag satte mig ner och kunde inte få ihop det. Och jag kände att det här var något som behövde debatteras. Det finns metoder som används i andra länder och som anses ha vetenskaplig grund.

En metod som Tamsen tror kan vara säkrare används i delar av Tyskland. Där görs åldersbedömningar baserade på röntgen av händer, tänder och nyckelben.

Elias Palm är avdelningschef och rättsläkare på RMV: 

– Vi är nöjda med den metod vi valt. När det gäller tolkning av vetenskapen så finns oftast olika åsikter, och vi har gjort en annan bedömning än Fredrik (Tamsen), säger Elias Palm.

När det gäller Tamsens antagande om att 19 procent av de undersökta kan ha felaktigt bedömts som vuxna säger Palm:

– Det resonemanget anser jag bygger på antaganden som vi i metodarbetsgruppen finner osannolika. 

I mars i år inleddes de omtalade åldersbedömningarna av asylsökande, i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer. Det är röntgenläkare och tandläkare som genomför testerna av knän och tänder, och deras bedömningar skickas vidare till RMV.

– Jag har vägrat vara med att skriva under åldersbedömningarna. För jag tror inte på metoden och den vetenskapliga grunden, säger Fredrik Tamsen.

Läs också: Medicinska ålderstester får allt mer kritik från läkare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.