Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rättslig gräns för våldssex prövas

Hur mycket våld kan man gå med på att utsättas för när man har sex? Den gränsen prövas nu i ett rättsfall i Malmö som handlar om en 16-årig flicka som kom i kontakt med en 32-årig man på en sexsajt.

Flickan ska på mannens instruktioner ha skrivit ett brev där hon uppgav att hon ville bli "utnyttjad, plågad och ordentligt förnedrad". När de två träffades låstes flickan bland annat in i en hundbur och fick klämmor fastsatta i brösten, uppger TV 4 Nyheterna Malmö.

En anhörig till flickan slog larm när hon såg blåmärkena på flickans kropp.

Åklagaren Ulrika Rogland utesluter våldtäkt — parterna var överens om att ha sex. Men är det tillåtet att bruka denna mängd våld på en människa som samtyckt till det? Mannens advokat säger att han är förvånad över åtalet och att en sakkunnig inom ämnet sadomasochism ska höras vid rättegången.

– Vad jag vill ställa på sin spets är att även om de säger att de är överens om det här så får man inte misshandla någon grovt. Det är där tingsrätten måste ta ställning, är det här grov misshandel och kunde hon samtycka till detta? säger Ulrika Rogland till Sydsvenskan.

Frågan har aldrig tidigare prövats i domstol, säger Lena Holmqvist, universitetslektor i straffrätt vid Uppsala universitet:

– Nu får vi verkligen kärnfrågan prövad, att i vilken utsträckning kan samtycke utesluta ansvar för våldsamt sex.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.