Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rattsmedicinalverket-larmar-vi-hinner-inte-med/

Sverige

Rättsmedicinalverket larmar: Vi hinner inte med

Foto: Jessica Gow/TT

Rättsmedicinalverket genomför allt fler rättspsykiatriska undersökningar, vilket är en konsekvens av att fler personer frihetsberövas. 

Nu larmar myndigheten om att de inte hinner med. 

– Polisen får mer resurser, vilket är bra. Men det gör också att det påverkar hela rättskedjan, även oss, säger Eva-Lo Ighe, avdelningschef för rättspsykiatri på RMV.  

Ett av Rättsmedicinalverkets uppdrag är att genomföra rättspsykiatriska undersökningar som domstolarna beställer. Den vanligaste målgruppen är häktade intagna som misstänks för olika slags våldsbrott. Undersökningen görs för att ta reda om den misstänkte hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och har behov av rättspsykiatrisk vård. 

För att ta reda på det genomförs en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Innan den rättspsykiatriska undersökningen begär domstolen oftast en paragraf 7-undersökning, vilket är en mindre.

DN har tidigare rapporterat om Sveriges överfulla anstalter och häkten. Samtidigt lägger regeringen kraft på att lägga fram nya förslag för att fler ska kunna frihetsberövas. 

I och med att allt fler häktas blir fler föremål för rättspsykiatriska undersökningar.

De senaste två åren har RMV har sett en uppåtgående trend i antalet rättspsykiatriska undersökningar. Mellan 2017 och 2018 har antalet klienter ökat med 16 procent. 

– Vi ser att polisen får mer resurser, vilket är bra. Men det gör också att det påverkar hela rättskedjan, även för oss. Det vi ser är antalet rättspsykiatriska undersökningar fortsätter att öka även i år, säger Eva-Lo Ighe.

​Eva-Lo Ighe. Foto: JKFphoto

Det är främst antalet av den stora sinnesundersökningen, RPU, som har ökat i antal. Mellan januari och oktober i år har RMV genomfört 467 sådana undersökningar. Det innebär en ökning på nio procent jämfört med samma period år 2018 och 27 procent jämfört med samma period år 2017. Under hela förra året genomfördes 521 undersökningar, vilket är den högsta siffran sedan 2008. 

Men även trenden för den lilla sinnesundersökningen, paragraf 7, pekar sakta men stabilt uppåt. Hittills i år har den ökat fem procent jämfört med samma period förra året. 

– Paragraf 7 har under en längre tid gått ner i antal. Men under 2017 och och 2018 låg den konstant, vilket är litet trendbrott, säger Eva-Lo Ighe. 

Ett annat problem som belastar myndigheten är att de har nu svårare att upprätthålla sjudagars regeln. Regeln innebär att RMV är skyldiga att ta emot intagna från häkte inom sju dagar och sedan lämna ett utlåtande inom 28 dagar.

– Tidigare år har vi inte överskridit sjudagarsregeln i mer än 10 fall på ett år. 

Hur ser det hittills ut i år? 

– I år är vi uppe i 42 fall redan. Det är exceptionellt och detta är en konsekvens av antalet ärenden.

Vad är den andra konsekvensen? 

– Det har också att göra, vilket är en viktig komponent, att de som kommer till oss mår sämre. De är i större behov av akut psykiatrisk vård i större utsträckning jämfört med tidigare. Dessa intagna blir också väldigt resurskrävande för oss. 

Varför fler intagna, som kommer till RMV, mår sämre vet inte Eva-Lo Ighe. Men säger att det kan ha med miljön på landets överfulla häkten att göra.

– Det kan vara en ganska stressig miljö för de här personerna. Men vi har också en situation där den rättspsykiatriska vården är väldigt hårt ansträngt. Det är så att säga en överhettad kedja ur det perspektivet och det tror jag påverkar – att det är svårare att få tillgång till det man behöver. 

RMV finns i Stockholm och i Göteborg och har sammanlagt 32 platser. Men med en bemanning för 25 platser.

Avdelningschefen förklarar att när de tvingas att öppna fler platser tillfälligt måste de ta in extra personal, vilket belastar myndighetens budget. 

– Tittar man på övertidsupptaget så har den ökat med 68 procent på två år. Det är ett uttryck att ärendena blir fler, men att de intagna mår också sämre. 

Statistik på antal genomförda RPU visar att det går och upp och ner, kan det vara en tillfällighet att det är mycket just nu? 

– Vi har ju följt utvecklingen under en längre tid för det kan vara tillfälligheter att det kan gå upp ibland. Men nu upplever vi att det inte är så, det är en tydlig förändring och då är det viktigt att kommunicera vad man behöver för att klara uppdraget med bibehållen kvalitet.

Läs mer: Politikerna kräver skärpta straff – men fängelserna är redan fulla