Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/receptbelagda-lakemedel-ransoneras/

SVENSK POLITIK

Receptbelagda läkemedel ransoneras

1 min 13 sek. Regeringen har beslutat att begränsa möjligheten att plocka ut läkemedel. Man kommer nu inte kunna ta ut mer läkemedel för mer än tre månaders behov.

Regeringen stoppar försäljningen av läkemedel för ett behov som sträcker sig längre än tre månader.

– Vi kan överleva att människor köper för mycket toalettpapper men när man köper för mycket läkemedel kan det få allvarliga konsekvenser, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Från och med onsdagen stoppas försäljning av alla receptbelagda läkemedel för mer än den mängd som patienten behöver under en tremånadersperiod. Orsaken är en ökad hamstring av läkemedel under coronakrisen.

– Vi har sett att fler har börjat handla mer än man behöver och hämtat ut hela sin årsranson. Nu blir det alltså omöjligt att hämta ut läkemedel för mer än tre månader framåt, säger Lena Hallengren.

Samtidigt understryker hon att det i nuläget inte är någon brist på läkemedel. Ransoneringen är förebyggande.

– Vi vill som land skapa oss en tidsfrist innan vi får en brist och att se till att vi klarar oss under hela den här perioden. Det här ger oss en möjlighet att undvika en uppkommen brist, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren höll en pressträff i Rosenbad.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Läkemedelsverket har tidigare gått ut med en frivillig uppmaning till apoteken att ransonera sin försäljning av läkemedel.

– När vi har följt efterfrågan så ser vi att det inte är tillräckligt. Därför valde vi att gå med en hemställan till regeringen för att få ett skarpt beslut, säger Catarina Andersson Forsman.

Hon understryker att det i dag finns producenter och distributörer som kan leverera tillräckligt med läkemedel. Vilka läkemedel som det skulle kunna bli brist på i framtiden vill varken hon eller socialministern spekulera om.

– Men jag vill understryka att den här bristen kan uppkomma på vilket läkemedel som helst om många plockar ut en årsranson, säger Lena Hallengren.

I inledningen av coronakrisen har många hamstrat receptfria läkemedel som Ipren och Alvedon. Receptfria läkemedel omfattas inte av den beslutade ransoneringen.

– Det är väldigt viktigt för samhället att säkra upp att människor som har fått recept förskrivna av läkare också får sina läkemedel. De kan faktiskt vara helt nödvändiga, inte bara för att man inte vill ha huvudvärk, utan för att man ska överleva. Det har vi en skyldighet att hantera och det gör vi med den här begränsningen, säger Lena Hallengren

Ransoneringen av läkemedel gäller från och med den 1 april och tills vidare.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt