Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/redan-godkanda-mediciner-testas-mot-covid-19/

Sverige

Redan godkända mediciner testas mot covid-19

Foto: Magnus Hallgren

Läkemedel som redan finns på marknaden testas nu mot coronavirus. Sedan början på maj har forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet undersökt 1.500 läkemedel som redan är godkända, och flera tester visar att några hämmar eller stoppar viruset helt. 

TT Text

Arbetet går nu vidare med 20-30 läkemedel som i labbmiljö har visat sig påverka coronavisuset.

– Nu detaljstuderas 20–30 läkemedel och efter sommaren har vi ett resultat, säger forskningsledaren Kristina Nyström, docent i mikrobiologi vid Sahlgrenska sjukhuset till P4 Göteborg.

Göteborgsforskarna ska i detalj studera hur läkemedlen är uppbyggda och vad det är i medicinen som är som kan vara verksamt.

Det är för tidigt att säga vilka läkemedel det rör sig om, men bromsmedicinen lopinavir som används mot HIV har även i denna studie hämmat coronaviruset.

Genom att testa läkemedel som redan är godkända kan de genast sättas in i behandlingen av covidsjuka. Nyligen godkände läkemedelsverket kortisonet dexametason som i brittiska studier kraftigt minskat dödligheten.

– Vi hoppas i alla fall komma mycket närmare förståelsen av hur virusförökningen kan hindras med läkemedel, säger Kristina Nyström.

Läs mer om vad som händer i Göteborg

Läs mer: Ny studie visar: Billigt läkemedel kan minska risken att dö i covid-19

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt