Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Redan klart: Värmerekorden för maj faller som käglor

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ja, det är precis som det känns: maj har varit rekordvarm. Det står nu klart att årets majmånad kommer att gå till historien som den varmaste som uppmätts i Sverige – med råge. Även antalet soltimmar slår av allt att döma rekord.

Det är drygt två dygn kvar av maj månad, men det spelar ingen roll: de gamla rekorden kommer att falla som käglor.

Bland de svenska värmerekorden för årets olika månader har meteorologerna betraktat det för maj som svårslaget. Det gällande riksrekordet är från den sommarlika majmånaden 1889, då Göteborg hade en medeltemperatur på 15,8 grader.

Läs mer: Värmen sänker grundvattennivåer

Det kanske inte låter så högt, men det är ungefär som en normal juni i staden, och det är hela 1,7 grader över den högsta majmedeltemperaturen som fram till i år uppmätts i Svealand (det var i Örebro den brådmogna försommaren 1992).

Men dessa värden står sig slätt i år. Fram till måndagen hade Göteborg haft en medeltemperatur på hela 17,0 grader, enligt SMHI, vilket är mer som en normal juli. Och det lär hinna justeras upp med en eller annan tiondel de dagar som är kvar av månaden. 

– Det blir rejäla putsningar på mellan 1 och 2 grader på många håll. Det är väldigt sällan vi drar upp rekorden med så mycket över en så pass stor del av Sverige, säger meteorologen och statistikgurun Sverker Hellström på SMHI.

Värmerekorden för månaden kommer att slås ganska allmänt i Götaland, Svealand, södra Norrland och en bit upp längs Norrlandskusten.

Helsingborg, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Gävle och Sveg ser alla ut att höja det gamla värdet med mer än en grad.

Det spektakulära försommarvädret beror på att ett ihållande högtrycksläge över norra Europa har tvingat lågtrycken på en nordlig bana och pumpat in varm luft från kontinenten över Skandinavien.

I norra Norrland har det däremot av och till kommit ner portioner av svalare luft.

När det gäller enskilda dagstemperaturer kommer det däremot inte att bli samma rekordslakt. På måndagen nåddes årets hittills högsta temperatur i landet när Älvsbyn och Boden noterade 29,5 grader. Men det var faktiskt inte rekord. Älvsbyn hade 30,3 grader i maj 1971.

Läs mer: Extremt stor brandrisk i skog och mark

Det kan bli 30 grader på några platser på tisdagen och onsdagen. Men det absoluta svenska majrekordet på 32,5 grader från Kristianstad och Kalmar den 27 respektive 28 maj 1892 är svårt att slå.

Svealandsrekordet lyder på 31,3 grader och sattes i Nora den 29 maj 1911, och Norrlands absoluta rekord är 30,6 grader i Överkalix-Svartbyn den 31 maj 1971.

Det har inte bara varit varmt utan även synnerligen torrt och soligt. Gräsmattorna ser på sina håll mer ut som de brukar göra i augusti.

Det kommer mycket riktigt också att bli rekord i antal soltimmar.

Fram till måndagen var det nära rekordvärden i södra Sverige, och ”även om man räknar snålt” de kommande dagarna kommer antalet soltimmar att bli det högsta som noterats i ungefär samma delar av landet som får rekordvärme, konstaterar Hellström.

– Men när det gäller nederbörd är det svårare att slå rekord. Vi har haft majmånader utan nederbörd alls på en del platser. I maj 1947 hade ganska stora områden noll nederbörd, säger Sverker Hellström.

Hittills i maj i år har ingen väderstation registrerat noll, men det finns några som fått knappt märkbara mängder. Ölands norra udde hade fram till och med måndagen fått 0,2 millimeter och Helsingborg 1,9 millimeter, vilket i båda fallen är torrast sedan just 1947.

Värmeböljan är inte över än. Väderläget med högtryck i norra Europa och ostadigare i södra Europa håller i sig ett tag till, som det ser ut, även om det tidvis blir lite förskjutningar av luftmassorna.

– Det verkar som om varmluften pulserar lite fram och tillbaka. Det syns inget riktigt bakslag i de längre prognoserna, säger Sverker Hellström.

Nya rekord för högsta medeltemperatur i maj (fram till den 28)

 Uppsala 15,7 (tidigare 14,0 år 2013)

Stockholm 15,7 (tidigare 13,9 år 1993)

Göteborg 17,0 (tidigare 15,8 år 1889)

Karlstad 14,9 (tidigare 14,0 år 1889)

Visby 13,9 (tidigare 13,2 år 1993)

Gävle 14,0 (tidigare 13,0 år 1992)

Härnösand 11,3 (tidigare 10,6 år 1992)

Sveg 13,2 (tidigare 11,5 år 1889)

Hudiksvall 12,7 (tidigare 11,8 år 1992)

Norrköping 15,6 (tidigare 13,5 år 1992)

Helsingborg 15,5 (tidigare 14,4 år 1993)

Källa: SMHI

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.