Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Reepalu backar om SD-infiltration

Sverigedemokraterna har infiltrerat den judiska församlingen i Malmö för att driva hat mot muslimer. Det hävdar Malmös social­demokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu i en intervju i magasinet Neo.

– Fria fantasier, säger Fred Kahn, ordförande i judiska församlingen.

Den sju sidor långa intervjun med Ilmar Reepalu i Neo har gjorts av den liberala tidskriftens chefredaktör Paulina Neuding, själv judinna.

Intervjun handlar bland annat om judarnas situation i Malmö, där 10–15 judiska familjer lämnat staden på grund av trakasserier och hot. Paulina Neuding visar bilder av sin farmor som misshandlats i Rosengård av ett ungdomsgäng och en annan släkting som slogs ned när han handlade i en judiskägd butik i staden.

När Ilmar Reepalu beskriver situationen i Malmö för muslimer och judar hävdar han att judiska församlingen i Malmö infiltrerats av Sverigedemokraterna.

– SD:are har infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat, säger Reepalu i intervjun som publiceras i dag.

Han hävdar att han sett SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth, som har judisk börd, på judiska församlingens möten.

– Sedan får jag höra att han är brorson till en av de ledande inom församlingen. Och att SD stenhårt driver sin antimuslimska kampanj genom att säga att man är för den judiska gruppen. Det störde mig väldigt mycket, säger Reepalu.

Judiska församlingen hävdar att Reepalu bygger sina uttalanden på felaktigheter.

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth är inte medlem i församlingen och har aldrig varit där, enligt Fred Kahn, ordförande för judiska församlingen i Malmö med 650 medlemmar. Han är inte heller släkt med någon person i församlingens ledning.

– Jag vet inte varifrån han har fått det. Han kan ha sett honom på ett öppet möte med Simon Wiesenthal Center i Malmö. Men det var inte församlingen som organiserade detta, utan en helt annan organisation, säger Fred Kahn till DN.

Han är besviken över Reepalus påståenden.

– Det är oerhört tråkigt att han, utan att ha belägg, uttalar sig på det viset, säger Fred Kahn.

Kent Ekeroth säger till DN att han senast var i kontakt med judiska församlingen för sex år sedan, innan han blev medlem i Sverigedemokraterna.

När DN når Ilmar Reepalu ångrar han att han använt ordet infiltration.

– Det är fel uttryckt. Det har jag inte belägg för. Jag borde inte ha sagt det på det sättet.

Vad menar du då?

– Jag menar att de gavs utrymme på ett möte som jag trodde var församlingens möte. Jag blev väldigt förvånad över att aktiva sverigedemokrater fick framföra sin syn på vad som händer i Sverige. Det som jag tyckte var obehagligt var att man gav ett stort utrymme åt sverige­demokrater, säger Reepalu.

Har tidigare dragit paralleller mellan antisemitism och sionism

• Efter Israels anfall mot Gaza 2008 beslutade Malmö stads ledning – med det socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu i spetsen – att Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel skulle spelas inför tomma läktare. Beslutet väckte starka känslor och blev upptakten till en våg av trakasserier och brott mot judar i staden.

• I februari 2010 stormade det kring Ilmar Reepalu efter uttalanden i Skånska Dagbladet. I en intervju sade han att den judiska församlingen borde ta avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. Reepalu drog också paralleller mellan antisemitism och sionism, något som kritiserades av dåvarande S-ledaren Mona Sahlin.

• I december 2010 utfärdade Simon Wiesenthal Center i Los Angeles en varning för judiska resenärer att åka till Malmö. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.